Avslørende korrupsjon i Kosovo

Ustraffede forbrytelser, massiv arbeidsledighet og myndigheter som drømmer om Stor-Albania viser at EU ikke har løst problemene i Kosovo. Flere korrupsjonssaker antyder snarere at EU kan ha gjort vondt verre.

På mindre enn et år har 100 000 kosovere forsøkt å komme seg inn i EU. Hver dag reiser hele familier med foreldre, barn og eldre gjennom Serbia for å ta seg til den ungarske grensen. Ifølge myndighetene i Beograd har 60 000 kosovoalbanere bedt om serbisk pass for å få visum til EU.

«Sju år etter uavhengighetserklæringen og starten på EUs formynderskap over Kosovo, er alt bare kaos,» sier Andrea Capussela som inntil mars 2012 var økonomidirektør ved International Civilian Office (ICO), en av Kosovos viktigste institusjoner. «Situasjonen er verre nå enn før EU-operasjonen,» sier den italienske eksperten som nylig utga en kritisk bok om EUs politikk på Balkan. Ifølge Capussela kaster situasjonen ikke bare lange skygger over EUs investeringer i Kosovo – over fem milliarder euro fra 1992 til 2013 – men også over troverdigheten til EUs utenrikspolitikk. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Vil Labour overleve?

Neste sak

To tiår med brutte løfter

Andre saker om Balkan

Brussels balkanske autokrat

EUs overbærende holdning til Serbias autoritære leder viser avgrunnen mellom unionens uttalte prinsipper og realiteten på

Opprørsvind på Balkan

Siden 8. desember har mange tusen serbere hver uke demonstrert mot president Aleksandar Vučić. I Albania

Venstrevind i Kosovo

Venstresuverenistiske Vetëvendosje ble i sommer Kosovos nest største parti med løfter om å bryte radikalt med

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.