Sosialist sikter mot Det hvite hus

De amerikanske primærvalgene er i gang. Hos Demokratene er Hillary Clinton favoritt, men rivalen, «sosialisten» Bernie Sanders, har fosset fram de siste månedene. På tross av motstand fra mediene og eliten i Washington vokser oppslutningen om ideene hans.

For amerikanske venstrevelgere er Bernie Sanders’ karriere velkjent. Vermont-senatoren som er kandidat i primærvalget til Demokratene – hvor han ikke er medlem – dukket opp i offentligheten på samme måte som de fleste andre progressive i USA: gjennom døende organisasjoner, hanglende i utkanten av den amerikanske politikken.

Sanders blir født i Brooklyn i 1941, av jødiske foreldre fra Polen. På universitetet blir Sanders med i Young People’s Socialist League (YPSL), ungdomspartiet til Socialist Party of America (SPA). Mens YPSL smuldrer opp i indre splid kaster han seg hodestups inn i datidens store slag: kampen for borgerrettigheter og protestene mot krigen i Vietnam. Senere blir han med i Liberty Union Party, et lite parti i fjelldelstaten Vermont, hvor han flere ganger forsøker, uten suksess, å bli senator og guvernør. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Regionen revolusjonen glemte

Neste sak

Forsinket finansbombe

Andre saker om USA

Amerikas delte stater

Amerikanerne kutter all kontakt med omverdenen og bygger en festning rundt landet. En radikalisert venstreside tyr

Sa noen systemisk?

USAs bedriftsledere og konservative politikere vil gjøre alt for at folkebevegelsen skal slå seg til ro

Maktmisbruk i Minneapolis

Politifolk blir sjelden dømt for å ha drept afroamerikanske borgere. Den angivelig progressive delstaten Minnesota er

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.