Sosialist sikter mot Det hvite hus

De amerikanske primærvalgene er i gang. Hos Demokratene er Hillary Clinton favoritt, men rivalen, «sosialisten» Bernie Sanders, har fosset fram de siste månedene. På tross av motstand fra mediene og eliten i Washington vokser oppslutningen om ideene hans.

januar 2016
Sanders’ valgkamp gir millioner underprivilegerte en mulighet til å heve stemmen og kreve at politikken slutter å føye seg etter Wall Street. Foto: Gage Skidmore.

For amerikanske venstrevelgere er Bernie Sanders’ karriere velkjent. Vermont-senatoren som er kandidat i primærvalget til Demokratene – hvor han ikke er medlem – dukket opp i offentligheten på samme måte som de fleste andre progressive i USA: gjennom døende organisasjoner, hanglende i utkanten av den amerikanske politikken.

Sanders blir født i Brooklyn i 1941, av jødiske foreldre fra Polen. På universitetet blir Sanders med i Young People’s Socialist League (YPSL), ungdomspartiet til Socialist Party of America (SPA). Mens YPSL smuldrer opp i indre splid kaster han seg hodestups inn i datidens store slag: kampen for borgerrettigheter og protestene mot krigen i Vietnam. Senere blir han med i Liberty Union Party, et lite parti i fjelldelstaten Vermont, hvor han flere ganger forsøker, uten suksess, å bli senator og guvernør. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal