Sosialist sikter mot Det hvite hus

De amerikanske primærvalgene er i gang. Hos Demokratene er Hillary Clinton favoritt, men rivalen, «sosialisten» Bernie Sanders, har fosset fram de siste månedene. På tross av motstand fra mediene og eliten i Washington vokser oppslutningen om ideene hans.

For amerikanske venstrevelgere er Bernie Sanders’ karriere velkjent. Vermont-senatoren som er kandidat i primærvalget til Demokratene – hvor han ikke er medlem – dukket opp i offentligheten på samme måte som de fleste andre progressive i USA: gjennom døende organisasjoner, hanglende i utkanten av den amerikanske politikken.

Sanders blir født i Brooklyn i 1941, av jødiske foreldre fra Polen. På universitetet blir Sanders med i Young People’s Socialist League (YPSL), ungdomspartiet til Socialist Party of America (SPA). Mens YPSL smuldrer opp i indre splid kaster han seg hodestups inn i datidens store slag: kampen for borgerrettigheter og protestene mot krigen i Vietnam. Senere blir han med i Liberty Union Party, et lite parti i fjelldelstaten Vermont, hvor han flere ganger forsøker, uten suksess, å bli senator og guvernør. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Regionen revolusjonen glemte

Neste sak

Forsinket finansbombe

Mer USA

Bidens Amerika

Kan Joe Biden reparere et splittet USA?Det er alle amerikaneres «plikt», sa president Joe Biden i

0 kr 0