Sosialist sikter mot Det hvite hus

De amerikanske primærvalgene er i gang. Hos Demokratene er Hillary Clinton favoritt, men rivalen, «sosialisten» Bernie Sanders, har fosset fram de siste månedene. På tross av motstand fra mediene og eliten i Washington vokser oppslutningen om ideene hans.

For amerikanske venstrevelgere er Bernie Sanders’ karriere velkjent. Vermont-senatoren som er kandidat i primærvalget til Demokratene – hvor han ikke er medlem – dukket opp i offentligheten på samme måte som de fleste andre progressive i USA: gjennom døende organisasjoner, hanglende i utkanten av den amerikanske politikken.

Sanders blir født i Brooklyn i 1941, av jødiske foreldre fra Polen. På universitetet blir Sanders med i Young People’s Socialist League (YPSL), ungdomspartiet til Socialist Party of America (SPA). Mens YPSL smuldrer opp i indre splid kaster han seg hodestups inn i datidens store slag: kampen for borgerrettigheter og protestene mot krigen i Vietnam. Senere blir han med i Liberty Union Party, et lite parti i fjelldelstaten Vermont, hvor han flere ganger forsøker, uten suksess, å bli senator og guvernør. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Regionen revolusjonen glemte

Neste sak

Forsinket finansbombe

Andre saker om USA

Frykt og avsky i USA

En måned før presidentvalget har amerikanske velgere fått oppleve en besynderlig valgdebatt, så ble Trumps minimale

USA, år 2020

Mens presidentvalget nærmer seg virker USA fanget i en konkurranse om å spre frykt og panikk.

Hvit flukt

Hvite foreldre i USAs øvre middelklasse tar barna sine ut av prestisjetunge skoler for å hindre

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.