Sanders’ valgkamp gir millioner underprivilegerte en mulighet til å heve stemmen og kreve at politikken slutter å føye seg etter Wall Street. Foto: Gage Skidmore.
USA

Sosialist sikter mot Det hvite hus

De amerikanske primærvalgene er i gang. Hos Demokratene er Hillary Clinton favoritt, men rivalen, «sosialisten» Bernie Sanders, har fosset fram de siste månedene. På tross av motstand fra mediene og eliten i Washington vokser oppslutningen om ideene hans.

Posted on

For amerikanske venstrevelgere er Bernie Sanders’ karriere velkjent. Vermont-senatoren som er kandidat i primærvalget til Demokratene – hvor han ikke er medlem – dukket opp i offentligheten på samme måte som de fleste andre progressive i USA: gjennom døende organisasjoner, hanglende i utkanten av den amerikanske politikken.

Sanders blir født i Brooklyn i 1941, av jødiske foreldre fra Polen. På universitetet blir Sanders med i Young People’s Socialist League (YPSL), ungdomspartiet til Socialist Party of America (SPA). Mens YPSL smuldrer opp i indre splid kaster han seg hodestups inn i datidens store slag: kampen for borgerrettigheter og protestene mot krigen i Vietnam. Senere blir han med i Liberty Union Party, et lite parti i fjelldelstaten Vermont, hvor han flere ganger forsøker, uten suksess, å bli senator og guvernør. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver