De marginaliserte i midten

Kan en så bisarr outsider som Donald Trump slå en så erfaren kandidat med så mange støttespillere som Hillary Clinton? Alt avhenger av et glemt Amerika.

The system is rigged. Vi visste allerede at den kandidaten som får flest stemmer nasjonalt ikke alltid blir president, at valgkampen ignorerer tre fjerdedeler av delstatene hvor utfallet mer eller mindre er gitt, at nesten seks millioner straffedømte amerikanere har mistet stemmeretten, at elleve prosent av de potensielle velgerne ikke har identitetspapirene de trenger for å avgi stemme, at valgsystemet gir de to dominerende partiene en enorm fordel. Vi visste også at pengene, mediene, lobbyene og inndelingen av valgkretsene forvrenger den demokratiske prosessen.

Men denne gangen dreier det seg også om noe annet. En følelse som overskrider partiskillene. Et sinne uttrykt av de tolv millionene som stemte på demokraten Bernie Sanders i primærvalget, og av de 13,3 millioner tilhengerne til den republikanske milliardæren Donald Trump. Systemet er «rigget», mener de, fordi politikerne, republikanere så vel som demokrater, har startet kriger i Midtøsten som har gjort USA fattigere uten å gi noen seier. Rigget, fordi et flertall av befolkningen fortsatt betaler for en økonomisk krise som ikke har kostet de som utløste den et rødt øre. Rigget, fordi Barack Obama har sviktet det store håpet om endring han gikk til valg på i 2008. Rigget, fordi de republikanske velgerne ikke har sett stor forskjell de heller etter at de mobiliserte for å ta kontroll over de to kamrene i Kongressen i 2010 og 2014. Systemet er rigget, fordi ingenting endrer seg i Washington, fordi amerikanerne føler at de har mistet landet sitt til et oligarki de hater, fordi ulikhetene vokser og middelklassen er redd. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Velferdspolitikkens Galapagos

Neste sak

Marx og oss

Andre saker om USA

Hvit flukt

Hvite foreldre i USAs øvre middelklasse tar barna sine ut av prestisjetunge skoler for å hindre

Tjueårskrigen

Så snart krigslobbyen klirrer med Russland-bjella, hyler republikanerne og demokratene unisont i frykt – med redaksjonell

Amerikas delte stater

Amerikanerne kutter all kontakt med omverdenen og bygger en festning rundt landet. En radikalisert venstreside tyr

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.