USA Presidentvalg

De marginaliserte i midten

Kan en så bisarr outsider som Donald Trump slå en så erfaren kandidat med så mange støttespillere som Hillary Clinton? Alt avhenger av et glemt Amerika.

Posted on

The system is rigged. Vi visste allerede at den kandidaten som får flest stemmer nasjonalt ikke alltid blir president, at valgkampen ignorerer tre fjerdedeler av delstatene hvor utfallet mer eller mindre er gitt, at nesten seks millioner straffedømte amerikanere har mistet stemmeretten, at elleve prosent av de potensielle velgerne ikke har identitetspapirene de trenger for å avgi stemme, at valgsystemet gir de to dominerende partiene en enorm fordel. Vi visste også at pengene, mediene, lobbyene og inndelingen av valgkretsene forvrenger den demokratiske prosessen.[ref] For en mer detaljert analyse av disse, se Elizabeth Drew, «Big dangers for the next election», The New York Review of Books, 21. mai 2015.[/ref]

Men denne gangen dreier det seg også om noe annet. En følelse som overskrider partiskillene. Et sinne uttrykt av de tolv millionene som stemte på demokraten Bernie Sanders i primærvalget, og av de 13,3 millioner tilhengerne til den republikanske milliardæren Donald Trump. Systemet er «rigget», mener de, fordi politikerne, republikanere så vel som demokrater, har startet kriger i Midtøsten som har gjort USA fattigere uten å gi noen seier. Rigget, fordi et flertall av befolkningen fortsatt betaler for en økonomisk krise som ikke har kostet de som utløste den et rødt øre. Rigget, fordi Barack Obama har sviktet det store håpet om endring han gikk til valg på i 2008. Rigget, fordi de republikanske velgerne ikke har sett stor forskjell de heller etter at de mobiliserte for å ta kontroll over de to kamrene i Kongressen i 2010 og 2014. Systemet er rigget, fordi ingenting endrer seg i Washington, fordi amerikanerne føler at de har mistet landet sitt til et oligarki de hater, fordi ulikhetene vokser og middelklassen er redd. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra USA

Klassismens problem

På de amerikanske universitetene blir det stadig vanligere å analysere samfunnet ut

0 kr 0
Gå til Toppen