De marginaliserte i midten

Kan en så bisarr outsider som Donald Trump slå en så erfaren kandidat med så mange støttespillere som Hillary Clinton? Alt avhenger av et glemt Amerika.

oktober 2016

The system is rigged. Vi visste allerede at den kandidaten som får flest stemmer nasjonalt ikke alltid blir president, at valgkampen ignorerer tre fjerdedeler av delstatene hvor utfallet mer eller mindre er gitt, at nesten seks millioner straffedømte amerikanere har mistet stemmeretten, at elleve prosent av de potensielle velgerne ikke har identitetspapirene de trenger for å avgi stemme, at valgsystemet gir de to dominerende partiene en enorm fordel. Vi visste også at pengene, mediene, lobbyene og inndelingen av valgkretsene forvrenger den demokratiske prosessen.

Men denne gangen dreier det seg også om noe annet. En følelse som overskrider partiskillene. Et sinne uttrykt av de tolv millionene som stemte på demokraten Bernie Sanders i primærvalget, og av de 13,3 millioner tilhengerne til den republikanske milliardæren Donald Trump. Systemet er «rigget», mener de, fordi politikerne, republikanere så vel som demokrater, har startet kriger i Midtøsten som har gjort USA fattigere uten å gi noen seier. Rigget, fordi et flertall av befolkningen fortsatt betaler for en økonomisk krise som ikke har kostet de som utløste den et rødt øre. Rigget, fordi Barack Obama har sviktet det store håpet om endring han gikk til valg på i 2008. Rigget, fordi de republikanske velgerne ikke har sett stor forskjell de heller etter at de mobiliserte for å ta kontroll over de to kamrene i Kongressen i 2010 og 2014. Systemet er rigget, fordi ingenting endrer seg i Washington, fordi amerikanerne føler at de har mistet landet sitt til et oligarki de hater, fordi ulikhetene vokser og middelklassen er redd. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal