Fisketur, du liksom

En nordkoreansk fisker driver i land i Sør-Korea, blir avhørt som mulig spion og forsøkt overtalt til å hoppe av. Den åpenbare sammenligningen av de to nabolandene har mer å by på enn det skjematiske premisset skulle tilsi.

februar 2017

Nevneverdig film bør vise oss noe ukjent, om ikke annet enn hvordan verden ser ut fra de(n) andres sted, det være seg gjenstander, dyr eller mennesker i en tilværelse annerledes enn vår egen. Mens vi venter, trolig forgjeves, på den ultimate filmopplevelsen av nordkoreansk hverdag, eller en plausibel skildring derfra i det hele tatt, er vi enn så lenge henvist til begredelige nyhetsinnslag (som der grensevakter skyter egne borgere på flukt inn i Kina) eller i den andre enden: mockumentaries eller spas som The Interview (2014). Velmente, partiske forsøk på å belyse elendigheten med blødmer, satire og gode intensjoner.

Og nå har sørkoreanske Ki-duk Kim levert Fanget i nettet, om den nordkoreanske fiskeren Nam Chul-woo, som får motorhavari og driver over i sørkoreanske farvann. Den sørkoreanske kystvakten kommer til unnsetning og hjelper ham med motoren, tilbyr noe å tygge på, fotbad og massasje, mens de tauer ham opp dit han kom fra. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal