Trump vs grunnloven

Etter at Donald Trump tiltrådte som president har han møtt motstand nesten overalt, også blant sine egne. Mange motstandere satser på å bruke grunnloven til å stanse Trump.

Dagen etter at Donald Trump ble innsatt demonstrerte millioner av amerikanere i over hundre «kvinnemarsjer». Etter presidentdekretet om innvandring 27. januar blokkerte demonstranter flyplassene. Samtidig gjorde de store mediene sitt for å avdekke den republikanske presidentens antatte skammelige handlinger, og selskaper som Airbnb og Budweiser kjøpte reklametid for å protestere mot politikken hans. Den mest effektive motstanden kan likevel vise seg å være maktfordelingsprinsippet grunnlovsfedrene etablerte, kjent som checks and balances, vekt og motvekter.

Trump har begynt sitt mandat med å styre enerådig gjennom dekreter og framstår dermed som handlekraftig. Men han kan ikke fortsette slik i det uendelige, for flere av valgløftene hans, som å reversere Obamas helsereform og reformere skattesystemet, krever støtte i Kongressen. Kongressen har som oppgave å stemme over lover og statsbudsjettet, og er den første motvekten nedfelt i grunnloven, spesielt når presidenten ikke har flertall blant representantene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Kunsten å markere en revolusjon uten revolusjon

Default thumbnail
Neste sak

Filmisk set - april

Andre saker om USA

Angrepsmaskinen

Da Bernie Sanders begynte å seile opp som favoritt til å vinne Demokratenes nominasjonsvalg steg panikken

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.