Protestanter bærer livbåter i protest mot Trumps innreiseforbud, 28. mars. Flere har også gått til sak mot presidentordren. Foto: Justin Lane, EPA / NTB SCANPIX.

Trump vs grunnloven

Etter at Donald Trump tiltrådte som president har han møtt motstand nesten overalt, også blant sine egne. Mange motstandere satser på å bruke grunnloven til å stanse Trump.

Dagen etter at Donald Trump ble innsatt demonstrerte millioner av amerikanere i over hundre «kvinnemarsjer». Etter presidentdekretet om innvandring 27. januar blokkerte demonstranter flyplassene. Samtidig gjorde de store mediene sitt for å avdekke den republikanske presidentens antatte skammelige handlinger, og selskaper som Airbnb og Budweiser kjøpte reklametid for å protestere mot politikken hans. Den mest effektive motstanden kan likevel vise seg å være maktfordelingsprinsippet grunnlovsfedrene etablerte, kjent som checks and balances, vekt og motvekter.

Trump har begynt sitt mandat med å styre enerådig gjennom dekreter og framstår dermed som handlekraftig. Men han kan ikke fortsette slik i det uendelige, for flere av valgløftene hans, som å reversere Obamas helsereform og reformere skattesystemet, krever støtte i Kongressen. Kongressen har som oppgave å stemme over lover og statsbudsjettet, og er den første motvekten nedfelt i grunnloven, spesielt når presidenten ikke har flertall blant representantene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Forrige sak

Kunsten å markere en revolusjon uten revolusjon

Default thumbnail
Neste sak

Filmisk set - april

Andre saker om USA

Klassismens problem

På de amerikanske universitetene blir det stadig vanligere å analysere samfunnet ut

0 kr 0