Eurokrise noir

Kriser kan være god krim. Mens eurokrisen inntar spanske tegneserier, avdekker en svensk selvbiografi prekariatet i det nye arbeidslivet.

mai 2017
Fra Proies faciles.

Spania er et av de landene som er mest merket av finanskrisen og de økonomiske innstrammingene som har preget EU i snart ti år. Selv med økonomisk vekst de siste årene er arbeidsløsheten nesten tjue prosent, og 13 millioner spanjoler lever under den offisielle fattigdomsgrensen. Unge som gamle, boligløse og forgjeldede huseiere, næringsdrivende og arbeidsledige, få er uberørt, og nå inntar eurokrisen også tegneseriene.

Miguelanxo Prado, en av spanske tegneseriers virkelige nestorer, slipper en seriemorder løs på bankkrisens bakmenn i Proies faciles («Lett bytte»). Au fil de l’eau («Med strømmen») av Juan Díaz Canales utspiller seg også i Madrid, der fattige pensjonister blir vinningskriminelle med fatale konsekvenser. Den økonomiske krisen gir både ramme for miljøtegning og motiv for mordgåtene, og seriene er blitt sammenlignet med samfunnskritisk skandinavisk krim som Wallander og Beck. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal