Automatisert sensur

Googles nye algoritme baserer seg på at de store mediene er troverdige mens de alternative er mistenkelige. Dermed forsvinner mye av den beste, mest presise og uavhengige journalistikken fra Google-søkene.

januar 2018

Google vil «organisere all informasjon i verden og gjøre den tilgjengelig og nyttig for alle». Facebook vil «bringe verden tettere sammen» ved å koble sammen folk. Hver dag bruker over en milliard mennesker disse tjenestene som unnslipper politiske reguleringer like lett som eierselskapene unndrar seg skatt. Søkeresultater eller nyhetsstrømmer skapt av følelsesløse algoritmer er blitt en selvfølge for oss: iblandet reklame, ja, men uimottakelige for ideologi. Ingen anklager datamaskiner for venstreradikalisme eller NATO-propaganda. Det burde vi.

18. november svarte Eric Schmidt, direktør for Alphabet som eier Google, en tysk bruker på et internasjonalt sikkerhetsforum som klaget over at han fikk for mange Google-varsler fra det russiske nyhetsorganet Sputnik: «Vi arbeider for å oppdage slike nettsteder, hovedsakelig RT og Sputnik, og gi dem lavere ranking. Vi er klar over hva de gjør – vi har snakket mye om det – og vi forsøker å utvikle et system for å forhindre det.»

Med sitt rosa slips og matchende sokker annonserte Schmidt rolig at verdens mest brukte søkemotor fra nå av vil fikse på søkeresultatene på bekostning av visse medier som mistenkes for å spre falske nyheter. Men ikke hvilke som helst: De eneste som blir nevnt, er de som er i siktet til det amerikanske forsvarsdepartementet, som Schmidt også er rådgiver for. Facebook og Twitter har vært under press siden presidentvalget i 2016 og fjerner nå annonser kjøpt av kontoer knyttet til Kreml, mens Google forsøker å begrave søkeresultater som står for nær Kremls synspunkter.

Men hvordan skille klinten fra hveten automatisk? «I en pressemelding publisert 25. april erklærte Ben Gomes, visedirektør for Googles ingeniøravdeling, at den siste oppdateringen av søkemotoren vil blokkere adgangen til ’støttende’ nettsteder, og samtidig jobbe for å få fram mer ’autoritativt innhold’», skriver Andre Damon og David North på World Socialist Web Site (wsws.org) 2. august. Med hjelp fra et kjent analysebyrå har trotskistnettstedet målt virkningen av den nye algoritmen som baserer seg på at de store mediene er troverdige mens de alternative er mistenkelige. «Vi ser et stort tap av lesere hos sosialistiske, pasifistiske og progressive nettsteder de tre siste månedene, med en samlet nedgang på 45 prosent i trafikken fra Google.»

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal

Mellom mai og juli i fjor falt antall besøk som kom fra Google med 67 prosent for wsws.org og Alternet.org med 63 prosent. Democracynow.org registrerte et fall på 36 prosent, Counterpunch.org 21 prosent, og Theintercept.com 19 prosent. «I kampen mot ’falske nyheter’ forsvinner mye av den beste, mest presise og uavhengige journalistikken fra Google-søkene», advarer den amerikanske organisasjonen Fairness and Accuracy in Reporting (FAIR).1 Robin Andersen, «Backlash against Russian ’fake news’ is shutting down debate for real», Fair.org, 29. november 2017. Denne teksten har hentet flere elementer fra denne artikkelen. Dreper man mediemangfoldet i faktaenes navn?

Oversatt av redaksjonen

Pierre Rimbert er redaksjonsmedlem, franske Le Monde diplomatique.

  • 1
    Robin Andersen, «Backlash against Russian ’fake news’ is shutting down debate for real», Fair.org, 29. november 2017. Denne teksten har hentet flere elementer fra denne artikkelen.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal