Oppgjørets time nærmer seg for Purdue Pharma

Siden 2001 har flere amerikanske delstater gått til sak mot Purdue Pharma for å ha skapt en folkehelsekrise. Ohio forbereder nå et gigantisk søksmål som kan utslette tidligere rettslige nederlag.

Purdue Pharma, som produserer OxyContin, og bedriftsnettverket Mundipharma, som selger legemiddelet i Europa, Asia og Afrika, eies fullt og helt av familien Sackler. Familien har tjent det meste av formuen sin, som Forbes anslår til 13 milliarder dollar, de siste tjue årene. Familiens største bragd, skriver The New Yorker, er å ha «holdt familienavnet og forretningsnavnet atskilt».

Sackler-familiens filantropiske gjerninger er synlig på noen av verdens største museer. Filantropien gjorde også at en av patriarkene, Mortimer Sackler, ble adlet av den engelske dronningen i 1999. En fløy i Metropolitan Museum i New York er oppkalt etter familien. I Louvre i Paris gjorde pengegaver fra familien mulig en større oppgradering med «Sackler-fløyen for orientalske antikviteter», som ble innviet i 1997 «takket være familiens sjenerøsitet», som museet skriver. Som de store industriherrene på 1800-tallet og Medici-ene før dem igjen, har familien kjøpt seg en slags udødelighet med sin mesenvirksomhet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Der verden faller på plass

Default thumbnail
Neste sak

Fra Kina til likhusene i Ohio

Andre saker om USA

Hvit flukt

Hvite foreldre i USAs øvre middelklasse tar barna sine ut av prestisjetunge skoler for å hindre

Tjueårskrigen

Så snart krigslobbyen klirrer med Russland-bjella, hyler republikanerne og demokratene unisont i frykt – med redaksjonell

Amerikas delte stater

Amerikanerne kutter all kontakt med omverdenen og bygger en festning rundt landet. En radikalisert venstreside tyr

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.