Forbud og fordommer

I et land preget av sosial og religiøst press, og et snevert syn på maskulinitet, er homofili fortsatt straffbart. Men en ny åpning mot verden med internett og politiske protester kan endre situasjonen.

En bil kjører forbi i Oran med vinduene åpne og en rai-låt på full guffe: «Du elsker meg, OK baby / Jeg later som jeg tror det, habibi / Mitt hjerte sier at jeg elsker deg, men jeg kjenner deg dårlig.» Den unge mannen som kjører bilen og sier at han er heterofil, har ingen problemer med Cheikh Mamidous legning som sangeren ikke legger skjul på. «Normalt», sier han. «Musikken er bra. Det er det eneste som teller, ikke sant?» Alle vet at noen sangere lever utenfor normen, men det er en del av mystikken rundt kabaretene, rai-klubbene som er kjent for å være steder med både alkohol, prostitusjon og homofili, men som blir tolerert så lenge de holder seg i utkanten av det gode lag.

Selv om det er en kjentsak at homofili finnes også i Algerie, må homofile holde seg til miljøet sitt, og de fleste unngår å snakke om det. Det algeriske samfunnet er heteronormativt så det holder: Familien, skolen, religionen og loven innprenter fra barnsben av at gutter og jenter må følge normen med ekteskap og reproduksjon som voksenlivets mål og mening. Når homofili nevnes blir det framstilt som en sykdom som krever psykiatri eller en imam. Det hender også at Vesten anklages for å eksportere hit en homoidentitet som ikke finnes i Algerie og dermed vekker homofobi hos myndighetene eller de mest konservative delene av samfunnet. I juli i fjor kritiserte også den arabisktalende pressen den britiske ambassaden for å ha heist regnbueflagget i forbindelse med en Pride-parade i London. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

«Her styrer geriljaen»

Neste sak

Nattens krise

Mer Algerie

Islamister for boikott

Siden starten på protestbevegelsen Hirak har algeriske islamister deltatt i demonstrasjonene uten sine egne slagord. De største godkjente partiene i bevegelsen har bestemt seg for ikke å stille kandidat i presidentvalget 12. desember. Det gjelder Samfunnsbevegelse for fred (MSP), ledet av Abderrazak Makri, som mener valget vil bli preget av «fusk» og at den nye valgmyndigheten ikke er uavhengig. Den kjente islamistlederen Abdallah Djaballah fra partiet Rettferdighets- og utviklingsfronten (FJD) nekter å delta i et valg som ikke er «fritt og transparent». En av de fem presidentkandidatene, Abdelkader Bengrina, håper derimot å tjene på boikotten. «Min historie og karriere viser at jeg er en sann islamist», sa han til pressen noen dager før valgkampen. Ingenting tilsier at utspillet vil overbevise de som anklager ham for å forråde Hirak.

Algerie forent mot regimet

Hver fredag siden 22. februar har en enorm folkebevegelse demonstrert mot det sittende regimet. Etter å ha tvunget Abdelaziz Bouteflika til å gå av, protesterer de nå mot det kommende presidentvalget og for et nytt politisk system.

Supportere mot regimet

Protestene mot regimet i Algerie viser ingen tegn til å avta etter at Abdelaziz Bouteflika gikk av i april. En spydspiss i demonstrasjonene har vært fotball­supporterne, som lenge har brukt tribunene til å kritisere makten.

Marionetten i Algerie

Algerierne har i månedsvis demonstrert for å fjerne Abdelaziz Bouteflika, men ingen vet hvem som egentlig bestemmer.

Gerontokratene

Syke og fraværende ledere i Algerie, Marokko og Tunisia fører til rykter og spekulasjoner om hvem som egentlig styrer.

0 kr 0