Chile, en uttørket oase

Det finnes ikke et mer rettferdig og demokratisk opprør enn det som nå ryster Chile.

Det var i begynnelsen av oktober, knapt noen uker før den sosiale eksplosjonen som nå ryster hele det langstrakte Chile. En eksplosjon som, når disse linjene skrives, har tatt tjue liv, mens flere hundre er lemlestet, flere tusen skadet og et ukjent antall fengslet, torturert, seksuelt trakassert og utsatt for andre ugjerninger fra politiet og militæret. Like før det smalt uttalte president Sebastián Piñera seg om sinnet som raste over resten av Latin-Amerika og kalte Chile en fredfull oase midt i stormen.

Denne oasen hadde verken friskt vann eller frodige palmer, men tilsynelatende uoverstigelige barrierer rundt seg. Chilenerne befant seg på riktig side av sperringene, sammensveiset i en unik legering av nyliberal økonomi, manglende sivile rettigheter og undertrykkelse. De tre usleste metallene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Vi, de forsømte

Neste sak

Skæbnesvangre stoffer

Andre saker om Chile

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.