Illustrasjon: Shutterstock.

Kald krig om kunstig intelligens

Det blir stadig vanskeligere å skille mellom Silicon Valleys hype rundt kunstig intelligens og advarslene mot en ny kald krig, denne gang med Kina. Tech-selskapene jobber iherdig for å overtale USAs generaler til å gi dem enda mer penger for å vinne kappløpet med Kina.

mai 2023

«Den kalde krigen er over», erklærte en glanset reklamebrosjyre fra 1988 for et merkelig dataspill, en usannsynlig hit fra andre siden av jernteppet. «Nesten …», ertet et påheng nederst på forsiden. Kanskje fikk de rett, men av feil grunner. Brosjyren, som nå befinner seg på National Museum of American History i Washington, var laget av Spectrum HoloByte, et programvareselskap i Silicon Valley eid av den britiske mediemagnaten Robert Maxwell (faren til Ghislaine Maxwell). Med en tegning av Kreml med noen fargerike geometriske figurer foran advarte brosjyren om en «sovjetisk utfordring» og annonserte at «akkurat idet spenningene mellom øst og vest er begynt å avta, har Sovjetunionen fått inn en fulltreffer på USA».

Det som traff USA, var kultdataspillet Tetris. På forsiden av brosjyren var navnet skrevet på kyrillisk med store gule bokstaver på rød bakgrunn, med den sovjetiske hammeren og sigden i stedet for den siste bokstaven i Тетрис. Spectrum HoloByte spilte hardt på den kalde krigen, med alt fra russisk folkemusikk til bilder av sovjetiske kosmonauter, for å gjøre sovjetimporten Tetris til en hit i Ronald Reagans USA. Allerede den gang visste folk i Silicon Valley hvordan de skulle tjene penger på den kalde krigen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal