Hellas

«Bankene får penger, vi får kuler»

Opptøyene som herjet i en rekke greske byer i desember har i seg kimen til et generasjonsopprør, opprøret til en hel generasjon som er i ferd med å bli klar over at de aldri vil få en bedre levestandard enn foreldrene sine. Og denne situasjonen er ikke særegen for Hellas, men snarere regelen i de vesteuropeiske landene.

Posted on

«Velkommen til den sosiale kamparena, min venn. Fra nå av må du beskytte deg selv, og du må beskytte kampene dine.» Slik svarte nestor i gresk politikk, 80 år gamle Leonidas Kyrkos som i lang tid har vært en nøkkelperson på venstresiden, på spørsmålet: «Hva vil du si til de unge som demonstrerer nå?»

Etter at en politimann 6. desember drepte 15 år gamle Alexandros Grigoropoulos, har skoleelever og studenter fylt gatene i mange greske byer, i Athen, Thessaloniki, Patrai, Lárisa, Heraklion og Chánia (Kreta), Ioannina, Vólos, Kozani, Komotini … Disse spontane demonstrasjonene som gjøres kjent via SMS eller e-post, har gitt anledning for de unge til å uttrykke sitt enorme raseri. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver