«Bankene får penger, vi får kuler»

Opptøyene som herjet i en rekke greske byer i desember har i seg kimen til et generasjonsopprør, opprøret til en hel generasjon som er i ferd med å bli klar over at de aldri vil få en bedre levestandard enn foreldrene sine. Og denne situasjonen er ikke særegen for Hellas, men snarere regelen i de vesteuropeiske landene.

«Velkommen til den sosiale kamparena, min venn. Fra nå av må du beskytte deg selv, og du må beskytte kampene dine.» Slik svarte nestor i gresk politikk, 80 år gamle Leonidas Kyrkos som i lang tid har vært en nøkkelperson på venstresiden, på spørsmålet: «Hva vil du si til de unge som demonstrerer nå?»

Etter at en politimann 6. desember drepte 15 år gamle Alexandros Grigoropoulos, har skoleelever og studenter fylt gatene i mange greske byer, i Athen, Thessaloniki, Patrai, Lárisa, Heraklion og Chánia (Kreta), Ioannina, Vólos, Kozani, Komotini … Disse spontane demonstrasjonene som gjøres kjent via SMS eller e-post, har gitt anledning for de unge til å uttrykke sitt enorme raseri. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Hvilket Cuba uten Castro?

Neste sak

Warszawa, Libanon, Gaza

Mer Hellas

«Turister, dra hjem»

En ødeleggende overturisme hadde allerede oversvømt flere av de greske øyene og begynt å skylle inn

Kutt i kloakken

I midten av januar gjorde den greske nasjonalforsamlingen nye innstramminger for å få en hjelpepakke på

Utsolgt

Snarere enn å redusere offentlig gjeld, subsidier og andre kostnader, har de massive privatiseringene i Hellas

0 kr 0