«Bankene får penger, vi får kuler»

Opptøyene som herjet i en rekke greske byer i desember har i seg kimen til et generasjonsopprør, opprøret til en hel generasjon som er i ferd med å bli klar over at de aldri vil få en bedre levestandard enn foreldrene sine. Og denne situasjonen er ikke særegen for Hellas, men snarere regelen i de vesteuropeiske landene.

«Velkommen til den sosiale kamparena, min venn. Fra nå av må du beskytte deg selv, og du må beskytte kampene dine.» Slik svarte nestor i gresk politikk, 80 år gamle Leonidas Kyrkos som i lang tid har vært en nøkkelperson på venstresiden, på spørsmålet: «Hva vil du si til de unge som demonstrerer nå?»

Etter at en politimann 6. desember drepte 15 år gamle Alexandros Grigoropoulos, har skoleelever og studenter fylt gatene i mange greske byer, i Athen, Thessaloniki, Patrai, Lárisa, Heraklion og Chánia (Kreta), Ioannina, Vólos, Kozani, Komotini … Disse spontane demonstrasjonene som gjøres kjent via SMS eller e-post, har gitt anledning for de unge til å uttrykke sitt enorme raseri. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0