Kina eldes

En demografisk bonus, som følge av befolkningspolitikken, har gitt Kina en svært stor befolkning i yrkesaktiv alder. I nær framtid vil bonusen forsvinne, og en raskt voksende andel pensjonister vil måtte integreres i økonomien.

Med 1,35 milliarder innbyggere (2010) er Kina verdens mest befolkede land, hver femte jordboer bor i Kina. Landet vil være det største i minst tjue år til, men vil fra 2030 måtte vike plassen for India, som da vil ha tjue millioner flere innbyggere. Kinas prosentandel av verdens befolkning har sunket jevnt og trutt. I 1950 sto landet for 22 prosent av verdens befolking, mot 20 prosent i dag. Denne relative nedgangen skyldes til en viss grad den enorme befolkningsveksten i enkelte utviklingsregioner, særlig Afrika som har gått fra 9 prosent i 1950 til 15 prosent i 2010, og India som har gått fra 15 til 18 prosent.

En annen viktig årsak er den sterke oppbremsingen av landets befolkningsvekst, hovedsakelig som følge av fødselsbegrensningene som har blitt ført siden 1970-tallet – den strengeste og mest langvarige befolkningspolitikken noensinne. Etter at de i et knapt tiår (1971–1978) hadde fremmet to barn per par i byene og tre på landsbygda, strammet myndighetene inn i 1979 med loven om bare ett barn per par for størstedelen av befolkningen. På denne tiden ble tiltaket framstilt som forutsetning for den økonomiske moderniseringen som reformlederen Deng Xiaoping innledet i 1978. Fødselsbegrensningen skulle gi staten mulighet til å bruke ressurser på vekst og samtidig øke levestandarden. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

En overbefolket planet?

Neste sak

Opprørets mangfoldige enhet

Mer Kina

Strategisk helse

I 2014 lanserte Jack Ma AliHealth for å dekke kinesernes ønske om bedre helsetjenester. Mye tyder på at selskapet har en lys framtid foran seg.

Alibaba, et kinesisk epos

Med innsamling av persondata fra kundene og et godt forhold til det kinesiske regimet, har Alibaba blitt en verdensledende aktør innen netthandel, digitale betalingsløsninger og helsetjenester. Nå har de kinesiske lederne satt foten ned for konsernet, som er blitt en systemisk risiko.

Kina kopierer Harvard

President Xi Jinping liker å rakke ned på vestlige verdier. Likevel har kinesiske myndigheter kopiert Harvards utdanningsprogram for offentlige ledere. Over hundre tusen kinesere har tatt mastergraden som ble innført på begynnelsen av 2000-tallet.

Kinas posisjonering i FN

Siden 2007 har Kina fått en rekke sentrale lederstillinger i FN-systemet, men påstandene om at landet har invadert FN er betydelig overdrevet. Kina har snarere vært målbevisst.

Kinas lovløse armada

Kina er verst i verden på ulovlig, urapportert og uregulert fiske. I denne månedens podkast fra Le Monde diplomatique snakker George Miller med den prisbelønte journalisten Ian Urbina om hans møte med aggressive kinesiske fiskere i Japanhavet og det kinesiske fiskets konsekvenser for planetens synkende fiskebestander.

0 kr 0