Kina Demografi

Kina eldes

En demografisk bonus, som følge av befolkningspolitikken, har gitt Kina en svært stor befolkning i yrkesaktiv alder. I nær framtid vil bonusen forsvinne, og en raskt voksende andel pensjonister vil måtte integreres i økonomien.

Posted on

Med 1,35 milliarder innbyggere (2010) er Kina verdens mest befolkede land, hver femte jordboer bor i Kina. Landet vil være det største i minst tjue år til, men vil fra 2030 måtte vike plassen for India, som da vil ha tjue millioner flere innbyggere. Kinas prosentandel av verdens befolkning har sunket jevnt og trutt. I 1950 sto landet for 22 prosent av verdens befolking, mot 20 prosent i dag. Denne relative nedgangen skyldes til en viss grad den enorme befolkningsveksten i enkelte utviklingsregioner, særlig Afrika som har gått fra 9 prosent i 1950 til 15 prosent i 2010, og India som har gått fra 15 til 18 prosent.

En annen viktig årsak er den sterke oppbremsingen av landets befolkningsvekst, hovedsakelig som følge av fødselsbegrensningene som har blitt ført siden 1970-tallet – den strengeste og mest langvarige befolkningspolitikken noensinne. Etter at de i et knapt tiår (1971–1978) hadde fremmet to barn per par i byene og tre på landsbygda, strammet myndighetene inn i 1979 med loven om bare ett barn per par for størstedelen av befolkningen. På denne tiden ble tiltaket framstilt som forutsetning for den økonomiske moderniseringen som reformlederen Deng Xiaoping innledet i 1978. Fødselsbegrensningen skulle gi staten mulighet til å bruke ressurser på vekst og samtidig øke levestandarden. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Kina

Gulrot og pisk

De kinesiske lederne presser andre land til å isolere Taiwan internasjonalt, samtidig

0 kr 0
Gå til Toppen