Når kineserne drar på ferie

Kineserne reiser som aldri før. I 2011 var det 13 ganger flere kinesere som krysset en grense enn i 1997. Også de kinesiske myndighetene omfavner turismen for utvikling av landets fattigere deler.

I Kina er det i dag vanlig for studenter og kontoransatte å dra på ferie flere ganger i året. Den voksende og stadig mer mangfoldige urbane middelklassen drar på vindusshopping i Hongkong, virrer omkring i Sørøst-Asias kasinoer, backpacking, står på ski i Mandsjuria eller melder seg på gruppereiser for å se Kinas «berømte fjell og elver». Selv bygdefolk unner seg stadig oftere en dagsutflukt til et tempel eller et kurbad. Under vårfesten drar så mange på ferieturer at det truer den tradisjonelle familiefeiringen av kinesisk nyttår (vanligvis i februar).

Arbeiderne krever ennå ikke eksplisitt ferie (arbeidsgiver bestemmer vanligvis antall fridager og når de tas), men de er mer åpne på at de ønsker forandring flere ganger i året. De fattigste og småbedriftseierne, som er underlagt markedets produksjonsrytme, er tilsynelatende utestengt fra det nye fritidssamfunnet og må nøye seg med familietreff på nyttår. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0