Når kineserne drar på ferie

Kineserne reiser som aldri før. I 2011 var det 13 ganger flere kinesere som krysset en grense enn i 1997. Også de kinesiske myndighetene omfavner turismen for utvikling av landets fattigere deler.

I Kina er det i dag vanlig for studenter og kontoransatte å dra på ferie flere ganger i året. Den voksende og stadig mer mangfoldige urbane middelklassen drar på vindusshopping i Hongkong, virrer omkring i Sørøst-Asias kasinoer, backpacking, står på ski i Mandsjuria eller melder seg på gruppereiser for å se Kinas «berømte fjell og elver». Selv bygdefolk unner seg stadig oftere en dagsutflukt til et tempel eller et kurbad. Under vårfesten drar så mange på ferieturer at det truer den tradisjonelle familiefeiringen av kinesisk nyttår (vanligvis i februar).

Arbeiderne krever ennå ikke eksplisitt ferie (arbeidsgiver bestemmer vanligvis antall fridager og når de tas), men de er mer åpne på at de ønsker forandring flere ganger i året. De fattigste og småbedriftseierne, som er underlagt markedets produksjonsrytme, er tilsynelatende utestengt fra det nye fritidssamfunnet og må nøye seg med familietreff på nyttår. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Fluktens behagelige illusjon

Default thumbnail
Neste sak

Skatteparadiset Belgia

Andre saker om Kina

Kinas tvilsomme tall

Mens flere hundre tusen har dødd av koronaviruset i Vesten, er de offisielle kinesiske tallene under

Kinas kjemiske katastrofe

Store ulykker ved flere av Kinas kjemiske fabrikker viser de menneskelige kostnadene med rask industrialisering i

Truet tibetanskhet

De kinesiske myndighetene har skiftet strategi fra full undertrykkelse av tibetanernes religiøse og politiske frihet til

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.