Blindhet og innsikt

Eskil Vogts Blind er en unorsk og overraskende film, som tematiserer en rekke aspekter ved moderne privatliv, og norsk politisk kulturs definitive uskyldstap.

Ingrid er blind. Dette er premisset for Eskil Vogts første spillefilm som regissør. Vogt (f. 1974) har tidligere markert seg som kortfilmregissør, og som manusforfatter sammen med Joachim Trier for sistnevntes spillefilmer Reprise (2006) og Oslo, 31. august (2011). Nå er hans debutfilm belønnet med pris for beste manus på Sundance-festivalen, og i februar skal den vises i Berlin-festivalens program for kunstfilm, Panorama.

Det finnes naturlig nok ikke så mange fiksjonsfilmer om det å være blind. En sentral rollefigur, en ung kvinne, i M. Night Shyamalans The Village (2004), er blind. En annen film som tar opp temaet er Fernando Meirelles’ Blindhet etter José Saramagos roman, den var åpningsfilm på Cannes-festivalen i 2008. Nevnes bør også Tom Tykwers narrativt utspekulerte og rytmisk medrivende episode i Paris, je t’aime (2006).[ref] Episoden heter «10e arrondissement (Faubourg St. Denis)». I hovedrollene finner vi Melchior Beslon (faktisk blind i virkeligheten også) og Nathalie Portman. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Essayet som livsform

Neste sak

Derfor blir du aldri kinesisk

Mer Film

Den enlige mor og huset

Herself er en sympatisk beretning om en enlig mors kamp, funderet i en virkelig boligkrise i samtidens Dublin, hvor hen ved ti tusind mennesker kæmper med at finde en varig bolig.

Usjarmerende diskresjon

Noen har filmet noe og sendt det videre. Overgrepet blir ikke spesifisert som en voldtekt. Likevel er det åpenbart rape revenge-motivet som driver Emerald Fennells debutfilm, der subsjangeren har fått en tidsmessig oppgradering av struktur og miljø.

Blikket rettet mod mennesket

Er man nysgerrig på mennesket i al sin mærkværdige mangfoldighed, er dokumentarfestivalen HUMAN i Oslo et godt sted at opholde sig.

Bakenfor pandemien

The Covid Diaries, videodagbøkene til fem unge mennesker i New York, kan sies å være en bagatell, men ikke desto mindre en sympatisk sådan.

Avkortet ungdomstid

François Ozons Sommeren '85 og HBO-serien It's a Sin tar oss tilbake til åttitallet og tidens vilkår for homofil kjærlighet. It's a Sin har dessuten aids på dagsorden, og viser hva den nifse sykdommen gjorde med liv, helse og omgangsform.

0 kr 0