USA

Venstrebris i New York

New Yorks nye borgermester Bill de Blasio frir til de fattige og har vunnet viktige seire i kampen mot sosiale ulikheter i en av verdens mest ulike byer. Men over seg har han en guvernør og partifelle som ikke er like lett å overtale.

Posted on

Vil New York bli New Havana? Etter at demokraten Bill de Blasio vant borgermestervalget i USAs største by 5. november i fjor, har frykten grepet Republikanerne. Den nye borgermesteren er blitt deres progressive hovedfiende. «I handlingene og politikken til de Blasios unge administrasjon ser republikanske ledere inkarnasjonen av deres frykt om et styrket New Left,» skriver New York Times, som gir følgende karakteristikk av det de frykter: «en populistisk forakt for de rike, åpenlys sympati for fagorganiserte arbeidere og et nådeløst søkelys på inntektsforskjeller.»[ref] Michael Barbaro og Michael M. Grynbaum, «Republicans cast de Blasio as a leading liberal foe», The New York Times, 14. mai 2014.[/ref]

Allerede i demokratenes primærvalg for borgermestervalget satte de Blasio sosial ulikhet i sentrum for valgkampen. Han gjentok støtt og stadig at New Yorks historie er blitt «en fortelling om to byer»:[ref] Se Nathaniel P. Morris, «De Blasio’s tale of two cities», The Washington Post, 7. mars 2014. «Fortellingen om to byer» alluderer til en bok av Charles Dickens.[/ref] en for de superrike og en for resten. Et resolutt sosialt program gjorde ham til partiets kandidat – i primærvalgene vant han over mediefavoritten som også ble støttet av den mektige avtroppende borgermesteren Michael Bloomberg. I selve valget slo han sin republikanske motstander, Joe Lhota, ned i støvlene med 72 prosent av stemmene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver