Kunsten å falle

Få filmer fra begynnelsen av forrige århundre framstår i dag som en treffende kommentar til det 21. århundret, bortsett fra filmene til en grenseløs klovn.

I hans øyne er det som skjer i verden både nådeløst og uforklarlig. For ham er det opplagt. Hans energi konsentrerer seg om det umiddelbare, om hvordan han kan komme seg unna, hvordan han kan finne en utvei mot noe litt bedre. Han har sett at mange omstendigheter og situasjoner i livet gjentar seg og blir hverdagslige på tross av at de er underlige. Siden tidlig barndom har han gjort seg kjent med ordtakene, vitsene, triksene og yrkeshemmelighetene som likner på disse gjentakende hverdagsgåtene. Nå møter han alt han støter på med en framsynt ordtakskunnskap. Han blir sjelden perpleks.

Her er noen av aksiomene til denne framsynte ordtakskunnskapen som han har tilegnet seg: (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Markers minne

Neste sak

Hvordan blir man fascist?

Mer Film

Den enlige mor og huset

Herself er en sympatisk beretning om en enlig mors kamp, funderet i en virkelig boligkrise i samtidens Dublin, hvor hen ved ti tusind mennesker kæmper med at finde en varig bolig.

Usjarmerende diskresjon

Noen har filmet noe og sendt det videre. Overgrepet blir ikke spesifisert som en voldtekt. Likevel er det åpenbart rape revenge-motivet som driver Emerald Fennells debutfilm, der subsjangeren har fått en tidsmessig oppgradering av struktur og miljø.

Blikket rettet mod mennesket

Er man nysgerrig på mennesket i al sin mærkværdige mangfoldighed, er dokumentarfestivalen HUMAN i Oslo et godt sted at opholde sig.

Bakenfor pandemien

The Covid Diaries, videodagbøkene til fem unge mennesker i New York, kan sies å være en bagatell, men ikke desto mindre en sympatisk sådan.

Avkortet ungdomstid

François Ozons Sommeren '85 og HBO-serien It's a Sin tar oss tilbake til åttitallet og tidens vilkår for homofil kjærlighet. It's a Sin har dessuten aids på dagsorden, og viser hva den nifse sykdommen gjorde med liv, helse og omgangsform.

0 kr 0