Nærgående, intenst og skremmende

En natt i Berlin er en ikke-moraliserende variant av crime doesn’t pay, en som fokuserer på at forbryterne er tapere i utgangspunktet. Og alt er filmet i én tagning.

Tysklands hovedstad har vært vitne til mye vold både i virkeligheten og på film. I Sebastian Schippers En natt i Berlin møter vi det i utgangspunktet relativt fredelige nåtids-Berlin. Victoria er navnet på en ung gjestearbeider fra Madrid som en kveld treffer en rufsete gjeng på en nattklubb. Handlingen utspiller seg fra rundt midnatt til utpå morgenen. Egentlig er Victoria på vei hjem for å sove litt før hun skal åpne kafeen der hun jobber, grovt underbetalt. Men skjebnen, tilfeldighetene og den spanske jentas disponibilitet vil det annerledes.

De første par minuttene tenker jeg: Dette virker ok utført, men miljøet er tråkig og bråkete. Sympatisk jente, men de typene: Boxer, som det lyser forbryter av. Blinker: litt psyko? Fuss er et skjevt smilende bursdagsbarn, gjengens benjamin. Og Sonne, som gjentatte ganger stopper Victoria når hun skal gå, virker sant å si masete og insisterende. Er det noe spennende å møte en dop- og ølgjeng? Hvor er plottet? Men så utvikler filmen seg gradvis og planmessig til noe mer, om ikke et fullbyrdet mesterverk så i alle fall et medrivende sjangerlærestykke. Vi får oppleve et nervepirrende bankran, der gjengens indre ubalanse og nervøsitet er et viktig element. Filmhistorien har skildret mange bankran, men som regissøren Schipper sier har ikke alle ransfilmer gitt oss følelsen av å være med på ranet Det får vi faktisk her, selv om, eller kanskje nettopp fordi, kamera er fokusert på sjåføren mens ranet pågår. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Frykt og håp i Iran

Neste sak

Geopolitisk isbjørn

Andre saker om Film

De glemte filmpionerene

De mange kvinnelige regissørene og manusforfatterne som deltok i stumfilmens gullalder har i stor grad blitt

Spill for galleriet

Coastal Elites er en samling koronabetingede «henvendelser hjemmefra». Novellefilmene fungerer best gjennom menneskene vi møter, mer

Den sovjetiske løgn

Den sorte jord burde brødføde en hel befolkning. Det er beretningen, som det sovjetiske regime tillader

Opp av asken

Gjenoppstandelsen til den en gang konkursrammede byen Stockton i California er en prosess det sikkert er

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.