Nerdenes passive revolusjon

«Nerd» har siden 1950-tallet betegnet den del av kullet som ikke regnes som med i de varierende ungdomsbevegelser. Selv om termen fremdeles brukes nedsettende, sørger tv-serier som Chuck Lorres Big Bang Theory for at flere regner vår tid som nerdenes tidsalder. Hva har skjedd?

Barnet er mannens far, som poeten sa det. Nerder og deres sosiale hjelpeløshet minner om det å oppleve tilværelsen på ny med de aller minste: Slik er det fatt, sånn fungerer det, dette gjør og sier man hvis en slik eller sånn situasjon oppstår. Man gjenoppdager verden og, om man er riktig heldig, gjenoppfinner seg selv som sivilisert menneske. Nerdene var skolegårdens grå hjørne for de passerende subkulturer gjennom siste halvdel av forrige århundre, men noe har forandret seg etter årtusenskiftet. 00-tallet er ofte definert som nettopp udefinerbart hva trender angår, og har kanskje derfor også blitt karakterisert som nerdenes tiår, eksemplifisert med tv-serier som Beauty and the Geek og sitcom-en Big Bang Theory.

Det er selvsagt ingen grunn til å beklage at folk som tidligere ble ansett som sosiale tapere nå får bedre selvfølelse, men denne kulminasjonen av drøye femti års popkultur er et interessant skifte, ikke minst som utslag av øvrige kulturelle og samfunnsmessige endringer. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Sandheden skal frem

Neste sak

Film for verdensborgere

Mer TV

En søyle av integritet

Peter Morgan holder opp et smigrende speil for sin dronning, en monumental hyllest som bekostes av hennes nærmeste. De får jobben med å gestalte den menneskelige dårskap hun holdes for god for i The Crown.

Første rad i det politiske slakteriet

Med vidd og slagferdighet har satireserien Veep skildret det taktiske spill i Washington D.C. gjennom seks sesonger. Den har imponerende nok opprettholdt nivået, og kan nesten klandres for å være altfor vittig.

Koden fra Damaskus

Storpolitisk spill, intern rivalisering og en kjærlighetshistorie med ni liv, masker og pokerfjes. Spionserien Le Bureau er tilbake med fjerde sesong.

Deng i beste sendetid

For kinesere flest er Deng Xiaoping kommunist­lederen som åpnet landet for velstand og kapitalisme. Dette bildet gjør landets ledere alt for å holde fast på. Det siste er en overraskende populær tv-serie.

God reklame

Mad Men er på sitt beste en perfekt blanding av seriøst drama og såpe. I den nyeste sesongen kombineres det vittige eller rasende morsomme med en mørk, melankolsk vrangside i portrettet av tiåret som endret verden.

0 kr 0