Nerdenes passive revolusjon

«Nerd» har siden 1950-tallet betegnet den del av kullet som ikke regnes som med i de varierende ungdomsbevegelser. Selv om termen fremdeles brukes nedsettende, sørger tv-serier som Chuck Lorres Big Bang Theory for at flere regner vår tid som nerdenes tidsalder. Hva har skjedd?

Barnet er mannens far, som poeten sa det. Nerder og deres sosiale hjelpeløshet minner om det å oppleve tilværelsen på ny med de aller minste: Slik er det fatt, sånn fungerer det, dette gjør og sier man hvis en slik eller sånn situasjon oppstår. Man gjenoppdager verden og, om man er riktig heldig, gjenoppfinner seg selv som sivilisert menneske. Nerdene var skolegårdens grå hjørne for de passerende subkulturer gjennom siste halvdel av forrige århundre, men noe har forandret seg etter årtusenskiftet. 00-tallet er ofte definert som nettopp udefinerbart[ref] De siste tiårs mest omtalte trendskifter knytter seg stort sett til det vi ser på display og skjerm, fra MySpace til Facebook til Twitter og diverse apper. Telefoner og klær så ikke radikalt annerledes ut for ti år siden. [/ref] hva trender angår, og har kanskje derfor også blitt karakterisert som nerdenes tiår, eksemplifisert med tv-serier som Beauty and the Geek og sitcom-en Big Bang Theory.

Det er selvsagt ingen grunn til å beklage at folk som tidligere ble ansett som sosiale tapere nå får bedre selvfølelse, men denne kulminasjonen av drøye femti års popkultur er et interessant skifte, ikke minst som utslag av øvrige kulturelle og samfunnsmessige endringer. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Sandheden skal frem

Default thumbnail
Neste sak

Film for verdensborgere

Andre saker om TV

Koden fra Damaskus

Storpolitisk spill, intern rivalisering og en kjærlighetshistorie med ni liv, masker og

Default thumbnail

God reklame

Mad Men er på sitt beste en perfekt blanding av seriøst drama

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.