Regjeringer kommer og går, korrupsjonen består

I november fikk høyresiden i Argentina makten etter tolv år med peronistregjeringer. Den nye presidenten, Mauricio Macri, lover kamp mot korrupsjon og fattigdom. Oppskriften synes å være tradisjonell økonomisk liberalisme.

I november valgte argentinerne en regjering fra valgalliansen mellom sentrumspartiet Unión Cívica Radical (UCR) og liberalkonservative Propuesta Republicana (PRO), ledet av Mauricio Macri, tidligere ordfører i Buenos Aires, direktør for fotballklubben Boca Juniors og milliardærarving. Høyreseieren gjorde slutt på tre perioder med peronistregjeringer ledet av ekteparet Nestor (2003–2007) og Cristina Kirchner. Med slagordet «La oss endre oss» sikret Macri seg en knapp seier på 51,3 prosent over Kirchner-klanens kronprins, Daniel Scioli.[ref] I første runde 25. oktober fikk Scioli 36,7 prosent av stemmene. Macri fikk 34,5 prosent, men fikk større oppslutning i andre runde 22. november. Valgdeltakelsen var på 80 prosent.[/ref]

Flere måneder senere er arven etter Kirchner fortsatt et sentralt tema i den politiske debatten. De lange årene med kirchnerisme har sendt landet ut på en ferd som flere andre latinamerikanske land også har opplevd: korrupsjon og økonomisk, institusjonell, politisk og sosial oppløsning. I likhet med Mexico fortæres de politiske institusjonene og økonomien av narkohandelen. Pave Frans, argentiner og svoren peronist, sier at hjemlandet «ikke lenger er et transittland, men et land hvor narkotika produseres og konsumeres».[ref] El Litoral, Santa Fe, 10. mars 2015.[/ref] (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

O’hoi!

Neste sak

Oljeforbannelsen

Andre saker om Argentina

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.