Regjeringer kommer og går, korrupsjonen består

I november fikk høyresiden i Argentina makten etter tolv år med peronistregjeringer. Den nye presidenten, Mauricio Macri, lover kamp mot korrupsjon og fattigdom. Oppskriften synes å være tradisjonell økonomisk liberalisme.

I november valgte argentinerne en regjering fra valgalliansen mellom sentrumspartiet Unión Cívica Radical (UCR) og liberalkonservative Propuesta Republicana (PRO), ledet av Mauricio Macri, tidligere ordfører i Buenos Aires, direktør for fotballklubben Boca Juniors og milliardærarving. Høyreseieren gjorde slutt på tre perioder med peronistregjeringer ledet av ekteparet Nestor (2003–2007) og Cristina Kirchner. Med slagordet «La oss endre oss» sikret Macri seg en knapp seier på 51,3 prosent over Kirchner-klanens kronprins, Daniel Scioli.

Flere måneder senere er arven etter Kirchner fortsatt et sentralt tema i den politiske debatten. De lange årene med kirchnerisme har sendt landet ut på en ferd som flere andre latinamerikanske land også har opplevd: korrupsjon og økonomisk, institusjonell, politisk og sosial oppløsning. I likhet med Mexico fortæres de politiske institusjonene og økonomien av narkohandelen. Pave Frans, argentiner og svoren peronist, sier at hjemlandet «ikke lenger er et transittland, men et land hvor narkotika produseres og konsumeres». (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

O’hoi!

Neste sak

Oljeforbannelsen

Mer Argentina

Nasjonalsymbolet som smittet Argentina

I Argentina finner du mate i alle hjem, kontorer, butikker, gater, busser og tog. Mate kan drikkes alene, men som regel deles den. Da koronapandemien nådde landet, fikk argentinerne valget: slutte med dette sentrale sosiale ritualet eller la smitten spre seg.

Men venstresiden var ikke død

Mauricio Macri lovet å gjøre slutt på «populismen», men har i stedet kastet landet ut i økonomisk krise. Alt tyder dermed på at peronistene vil komme tilbake til makten etter presidentvalget 27. oktober.

Argentinas evige pendel

Mauricio Macris politikk har fått prisene på strøm og basisvarer til å skyte i været. Mens fattigdommen stiger, ulmer et sosialt sinne. Når vil det eksplodere?

Landet hvor toget tapte

En gang hadde Argentina et av verdens største jernbanenett. Manglende oppgraderinger og mislykkede privatiseringer er i ferd med å utslette det som en gang var landets stolthet.

Argentina mot gribbene, del 2

En amerikansk domstol har dømt Argentina til å betale 1,3 milliarder til spekulasjonsfond. Dommen viser behovet for en internasjonal gjeldsforhandlingsmekanisme for stater.

0 kr 0