Blod og mangfold

Bram Stoker populariserte mørkets fyrste med romanen Dracula i en nervøs tid med anarkistattentater, teknologiske mirakler og arbeideragitasjon. Vampyrskikkelsens tilbakekomst innevarsler kanskje en like urolig tid.

Vi trodde ikke vi skulle se ham igjen, for opphavskvinnen hadde vært klar på det. Så sprakk Anne Rice. Med Prince Lestat høsten 2014 og nå i høst med Prince Lestat and the Realms of Atlantis har den 75 år gamle forfatteren vekket til live igjen vampyren Lestat, muligens den mest kjente hoggtannbæreren siden Bram Stokers Dracula. I en sorgtung periode etter at datteren døde av leukemi skrev hun En vampyrs bekjennelser, der en vampyr kalt Louis forteller sin historie til en journalist. Romanen ble en bestselger verden over da den kom ut i 1978. De 14 bøkene i romanserien hennes har nå solgt over hundre millioner eksemplarer.

Etter den første romanen konsentrerte Rice seg om Lestat de Lioncourt, som var en bifigur i En vampyrs bekjennelser. Den plagede, voldelige, forførende og biseksuelle Lestat er like sjarmerende som skremmende. I motsetning til Bram Stokers Dracula, som er fortalt fra synsvinkelen til «monsterets» ofre, tar Lestat her selv ordet og gir sitt syn på sakene. Hans problemer havner i forgrunnen: En eldre vampyr gjorde ham til vampyr i 1789, og han forsøker stadig å forsone sine behov med en slags etikk, sin respekt for mennesket med sine instinkter. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Kunsten å blåse opp trusler

Neste sak

FN-kamp mot drapsroboter

Andre saker om Litteratur

Tilfældets musik

Over ti år efter hendes bortgang, er Inger Christensen genstand for en ny opmærksomhed, der får

Gud i en kakerlak

Den brasiliansk-jødiske forfatter Clarice Lispector var en stemme så anderledes at ingen kunne placere hende. Hendes

Den hellige klovn

I både skrift og billede søgte den franske digter og maler Henri Michaux en idé om

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.