«Fred»

Er dette synopsisen til en kommende roman? Den utopiske svanesangen for en avsluttet tid?

For et par uker siden, en kjølig og overskyet ettermiddag på Nesodden, mens jeg gikk langs et smaragdgrønt vann, dødt og stille av det slaget man ofte ser i Tarkovskijs landskaper, dels druknet i en fjern fortid som jeg nylig hadde begynt å skrive ned, og dels bekymret over dagens politiske grusomheter – især Trumps agitatoriske uttalelser om Iran og omvendt – fikk jeg en SMS fra den iranske forfatteren Mahmoud Dowlatabadi, som inneholdt det han kalte sitt «forfatterskaps korteste novelle». Teksten var svært kort, på fem beskjedne linjer, og likefullt så rørende at jeg satte meg ned på en stein og gråt:

Noen banket på døren.
Mor gikk og åpnet opp halvveis.
En hånd satte et par støvler med klumper av tørket søle utenfor og forsvant.
Mor lukket døren og gikk tilbake.
Støvlene sto igjen utenfor.
(…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Et annet Midtøsten

Neste sak

Tøvær

Mer Litteratur

Fra Don Quijote til Sancho Panza

Få amerikanske presidenter har vekket så mye entusiasme, men i hans memoarer framstår Barack Obamas tid i Det hvite hus mest som en anledning som ikke ble grepet.

Den mytologiske maskine

Mytens tvetydige rolle og indflydelse på kultur og samfund er tema for Furio Jesis hovedværk Germania segreta (1967). Den italienske forfatter så myten som både grusom og farlig, men også et poetisk og politisk erfaringsrum.

En form for indsigt

Den amerikanske digter Louise Glück modtog i fjor nobelprisen i litteratur for en poesi der gennem mytiske temaer og livets cyklus udforsker grundlæggende spørgsmål om tiden, selvet og lykken.

«Elevene må deles inn i små øyer»

Etter over tretti år som lærer, har forfatteren Nathalie Quintane skrevet om det franske skolevesenet i boka Un hamster à l’école, «En hamster på skolen», som vi her trykker et utdrag fra.

Å gape over lerretet

I Å skrive er å be om for mye får leseren følge Gunnar Wærness på veien mellom den visuelle boksiden og den lydlige poesien, og i konstant kamp med det lyriske jeget.

0 kr 0