Kvinnefrigjøring ovenfra

Saudi-Arabia vil trekke oppmerksomheten bort fra landets fastkjørte krig i Jemen og framstille seg som mer progressiv enn det middelalderske Iran. Men de saudiske kvinnene er ikke enige om samfunnet blir friere av arveprins Mohammed bin Salmans reformer.

juni 2018
Saudiske familier fyller tribunen under en fotballkamp mellom al-Hilal and al-Ittihad på King Fahd International Stadium i Riyadh 13 . januar i år, etter at landet for første gang har gitt kvinner begrenset adgang til «familieseksjoner». Foto: STR, EPA / NTB SCANPIX.

«Vi vil endelig bli et normalt land!» utbryter arkitekturstudenten Naja M. i Riyadh. For tiden annonseres det mange endringer i det saudiske kongedømmet, som så ofte kritiseres for å være kvinneundertrykkende. For første gang har en kvinne fått en offentlig toppstilling med Tamadur bint Youssef al-Ramah som statssekretær for arbeidsdepartementet, en kino er blitt gjenåpnet etter tretti år med forbud, og menn og kvinner kan se film her sammen. Hæren og politiet tar nå inn kvinner, og myndighetene vil gjøre slutt på kjønnssegregering på offentlige steder.

Hver uke faller et nytt tabu. Det mest omtalte er utvilsomt forbudet mot at kvinner kan kjøre bil. Fra og med juni kan kvinner få førerkort uten godkjennelse fra deres mahrâm, mannlige formynder. Det ble annonsert i september som del av en større reformpakke fra arveprinsen Mohammed bin Salman (32), også kjent som MBS, sønn av kong Salman (81). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal