Kvinnefrigjøring ovenfra

Saudi-Arabia vil trekke oppmerksomheten bort fra landets fastkjørte krig i Jemen og framstille seg som mer progressiv enn det middelalderske Iran. Men de saudiske kvinnene er ikke enige om samfunnet blir friere av arveprins Mohammed bin Salmans reformer.

«Vi vil endelig bli et normalt land!» utbryter arkitekturstudenten Naja M. i Riyadh. For tiden annonseres det mange endringer i det saudiske kongedømmet, som så ofte kritiseres for å være kvinneundertrykkende. For første gang har en kvinne fått en offentlig toppstilling med Tamadur bint Youssef al-Ramah som statssekretær for arbeidsdepartementet, en kino er blitt gjenåpnet etter tretti år med forbud, og menn og kvinner kan se film her sammen. Hæren og politiet tar nå inn kvinner, og myndighetene vil gjøre slutt på kjønnssegregering på offentlige steder.

Hver uke faller et nytt tabu. Det mest omtalte er utvilsomt forbudet mot at kvinner kan kjøre bil. Fra og med juni kan kvinner få førerkort uten godkjennelse fra deres mahrâm, mannlige formynder. Det ble annonsert i september som del av en større reformpakke fra arveprinsen Mohammed bin Salman (32), også kjent som MBS, sønn av kong Salman (81). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Europa etter overgangen

Neste sak

Verden som sirkus

Andre saker om Saudi-Arabia

Saudi-Arabias andre olje

Koronapandemien har tvunget Saudi-Arabia til å avlyse årets pilegrimsferd til Mekka, og med det inntekter på

Wahhabistene slår tilbake

Kronprins Mohammed bin Salmans løfter om å bekjempe ekstremisme innebærer ikke nødvendigvis religiøs reform.Mohammed bin Salmans

Saudisk blindspor i Jemen

Saudi-Arabia møter stadig nye nederlag i Midtøsten, hvor kongedømmet anklages for å støtte jihadister både ideologisk

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.