/

I vegetarkjøttets tidsalder

Stadig flere europeere blir vegetarianere, også franskmennene, Europas største forbrukere av rødt kjøtt.

Snart kan franske kyr dø lykkelige. I mai vedtok nasjonalforsamlingen at alle slakterier skal ha en dyrevelferdsansvarlig som skal se til at dyrene blir godt bedøvet - det vil si, gitt elektrosjokk eller gasset - før de blir avlivet. Det er ikke sikkert at det vil få Frankrike til å komme bedre ut på dyrevernsindeksen - som gir femti land en karakter for sitt lovverk. Med sin middelmådige C er Frankrike fortsatt midt på treet, langt foran de heller uinteresserte Hviterussland, Aserbajdsjan og Iran, men et godt stykke bak Østerrike som forbyr både burhøns, pelssalg, medisinske forsøk på aper, kastrasjon av grisunger uten bedøvelse og tvangsfôring av gjess.

Debatten om dyrs lidelse foregår ikke bare i parlamentene. Den får stadig større plass i det offentlige ordskiftet og blant aktivister, spesielt miljøvernere. Virale videoer viser grusomme scener fra slakterier og industrielt dyrehold. Etter press fra dyrevernsorganisasjoner har flere større sirkusselskaper (Barnum i USA, Joseph Bouglione i Frankrike) sluttet å bruke dyr i forestillingene og butikkjeder har tømt hyllene for egg fra burhøns. Bokhandlene er fulle av bøker om kjøttfrie dietter. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Landsbyopprør mot industrilandbruk

Neste sak

Lukrativ åndsbusiness

Mer Debatt

Til doms over dyrene

I dag er eieren strafferettslig ansvarlig hvis en hund dreper et barn. I middelalderen måtte dyret selv møte i retten.

Tilbake til Edens hage

Mennesket ble lenge ansett som Guds favoritt. Selv da dette verdenssynet mistet sin relevans beholdt mennesket sin opphøyde posisjon. Dette hierarkiet blant de levende vesenene blir nå utfordret.

Mellom ytringsfrihet og blasfemi

Viljen til å forby avvikende meninger, umoral og kjetteri strekker seg langt tilbake i historien. Ytringsfrihet er en grunnleggende menneskerettighet og forutsetning for demokratiet. Samtidig er straffeforfølgelse for blasfemi fortsatt en realitet i majoriteten av landene i verden. Etter 11. September har en rekke land vedtatt en svært vid definisjon av «terrorisme» som hindrer ytringsfriheten.

0 kr 0