I vegetarkjøttets tidsalder

Stadig flere europeere blir vegetarianere, også franskmennene, Europas største forbrukere av rødt kjøtt.

Dyrerettsaktivister i Madrid 9. desember 2017. Foto: Javier Barbancho, REUTERS / NTB Scanpix.

Snart kan franske kyr dø lykkelige. I mai vedtok nasjonalforsamlingen at alle slakterier skal ha en dyrevelferdsansvarlig som skal se til at dyrene blir godt bedøvet - det vil si, gitt elektrosjokk eller gasset - før de blir avlivet. Det er ikke sikkert at det vil få Frankrike til å komme bedre ut på dyrevernsindeksen - som gir femti land en karakter for sitt lovverk. Med sin middelmådige C er Frankrike fortsatt midt på treet, langt foran de heller uinteresserte Hviterussland, Aserbajdsjan og Iran, men et godt stykke bak Østerrike som forbyr både burhøns, pelssalg, medisinske forsøk på aper, kastrasjon av grisunger uten bedøvelse og tvangsfôring av gjess.

Debatten om dyrs lidelse foregår ikke bare i parlamentene. Den får stadig større plass i det offentlige ordskiftet og blant aktivister, spesielt miljøvernere. Virale videoer viser grusomme scener fra slakterier og industrielt dyrehold. Etter press fra dyrevernsorganisasjoner har flere større sirkusselskaper (Barnum i USA, Joseph Bouglione i Frankrike) sluttet å bruke dyr i forestillingene og butikkjeder har tømt hyllene for egg fra burhøns. Bokhandlene er fulle av bøker om kjøttfrie dietter. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal