Dyrerettsaktivister i Madrid 9. desember 2017. Foto: Javier Barbancho, REUTERS / NTB Scanpix.
Debatt / Miljø Dyrerettigheter

I vegetarkjøttets tidsalder

Stadig flere europeere blir vegetarianere, også franskmennene, Europas største forbrukere av rødt kjøtt.

Posted on

Snart kan franske kyr dø lykkelige. I mai vedtok nasjonalforsamlingen at alle slakterier skal ha en dyrevelferdsansvarlig som skal se til at dyrene blir godt bedøvet - det vil si, gitt elektrosjokk eller gasset - før de blir avlivet. Det er ikke sikkert at det vil få Frankrike til å komme bedre ut på dyrevernsindeksen[ref] Se worldanimalprotection.org. Norge er ikke med på indeksen.[/ref] - som gir femti land en karakter for sitt lovverk. Med sin middelmådige C er Frankrike fortsatt midt på treet, langt foran de heller uinteresserte Hviterussland, Aserbajdsjan og Iran, men et godt stykke bak Østerrike som forbyr både burhøns, pelssalg, medisinske forsøk på aper, kastrasjon av grisunger uten bedøvelse og tvangsfôring av gjess.

Debatten om dyrs lidelse foregår ikke bare i parlamentene. Den får stadig større plass i det offentlige ordskiftet og blant aktivister, spesielt miljøvernere. Virale videoer viser grusomme scener fra slakterier og industrielt dyrehold. Etter press fra dyrevernsorganisasjoner har flere større sirkusselskaper (Barnum i USA, Joseph Bouglione i Frankrike) sluttet å bruke dyr i forestillingene og butikkjeder har tømt hyllene for egg fra burhøns. Bokhandlene er fulle av bøker om kjøttfrie dietter. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Debatt

0 kr 0
Gå til Toppen