Veien ut av det europeiske blindsporet

I de fleste medlemsland vil EU-valget i mai handle om innenrikspolitikk og ikke felleseuropeiske problemer, selv om de nasjonale regjeringenes handlingsrom er sterkt begrenset av EU-traktatene. Venstresiden kan vise vei ut av blindsporet.

Et gjenferd går omkring på venstresiden – EU. Det vil hjemsøke «de gule vestene» så snart de spør seg om konkrete politiske alternativer, noe som nå er tilfellet. For enhver idé om å gjøre «noe annet» er dømt til å stange mot muren av traktater. All politikk som må til for å skape sosial rettferdighet er formelt sett umulig med dagens EU-traktater. De gjør det umulig å stanse innstrammingspolitikken som ødelegger offentlige tjenester, fjerne den demokratiske anomalien med en uavhengig sentralbank uten den minste politiske legitimitet, rive ned strukturene som gir finanssektoren så stor makt over selskaper og regjeringer, få slutt på den falske konkurransen (gjennom sosial dumping og miljødumping) og den uhemmede utflyttingen av arbeidsplasser, samt ta tilbake muligheten for statlig støtte.

«Så la oss endre traktatene!» Etter det «sosiale Europa» er «den demokratiske euroen» den nye illusjonen som lar den «inkonsekvente venstresiden» utsette den uunngåelige konfrontasjonen med EU-problemet. Alle, fra Yanis Varoufakis (se «For en europeisk vår i mai») til det franske sosialistpartiets Benoît Hamon og det moderate venstres nye ledestjerne Raphaël Glucksmann, vil «endre traktatene». La oss fortelle dem det først som sist: Det kommer ikke til å skje. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

En ildevarslende tavshed råder

Neste sak

Da USA blandet seg inn det russiske presidentvalget

Mer EU

Å selge Audi-er i Myanmar

For øyeblikket vrimler det med prosjekter om «verden etterpå», men de vil alle forbli like vidløftige som nytteløse så lenge de ikke angriper selve arkitekturen i EU.

Nytteløs Brexit

EUs knefall for USA er ingen overdrivelse. Det viser de europeiske regjeringenes reaksjon på USA «fredsplanen» for Israel-Palestina-konflikten.

Gülenistenes europeiske håp

Etter det mislykkede statskuppet i Tyrkia i 2016 har mange av Fethullah Gülens tilhengere flyktet til Europa, hvor den interne kampen om bevegelsens framtid nå pågår for fullt.

Hvem valgte Ursula von der Leyen?

Flere hundre millioner europeiske velgere har blitt ført bak lyset av en svart/hvitt-fortelling om at politikken i EU dreier seg om en politisk kamp mellom liberalere og populister.

0 kr 0