Fra en demonstrasjon for EU og mot nasjonalistbevegelser, i Torino 19. januar. Foto: Mike Dotta, Shutterstock.
EU Venstresidens Europa

Veien ut av det europeiske blindsporet

I de fleste medlemsland vil EU-valget i mai handle om innenrikspolitikk og ikke felleseuropeiske problemer, selv om de nasjonale regjeringenes handlingsrom er sterkt begrenset av EU-traktatene. Venstresiden kan vise vei ut av blindsporet.

Posted on

Et gjenferd går omkring på venstresiden – EU. Det vil hjemsøke «de gule vestene» så snart de spør seg om konkrete politiske alternativer, noe som nå er tilfellet. For enhver idé om å gjøre «noe annet» er dømt til å stange mot muren av traktater. All politikk som må til for å skape sosial rettferdighet er formelt sett umulig med dagens EU-traktater. De gjør det umulig å stanse innstrammingspolitikken som ødelegger offentlige tjenester, fjerne den demokratiske anomalien med en uavhengig sentralbank uten den minste politiske legitimitet, rive ned strukturene som gir finanssektoren så stor makt over selskaper og regjeringer, få slutt på den falske konkurransen (gjennom sosial dumping og miljødumping) og den uhemmede utflyttingen av arbeidsplasser, samt ta tilbake muligheten for statlig støtte.

«Så la oss endre traktatene!» Etter det «sosiale Europa» er «den demokratiske euroen» den nye illusjonen som lar den «inkonsekvente venstresiden» utsette den uunngåelige konfrontasjonen med EU-problemet. Alle, fra Yanis Varoufakis (se «For en europeisk vår i mai») til det franske sosialistpartiets Benoît Hamon og det moderate venstres nye ledestjerne Raphaël Glucksmann, vil «endre traktatene». La oss fortelle dem det først som sist: Det kommer ikke til å skje. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra EU

Imperiet rakner

EU er et liberalt imperium i ferd med å kollapse, hvor Tyskland

0 kr 0
Gå til Toppen