/

Europa uten EU

Demokratiet har hele tiden vært EUs akilleshæl, men der landenes ledere tidligere har kunnet skjule seg bak de overnasjonale bestemmelsene, viser protester at oppsettet ikke lenger fungerer.

EU har hatt et tøft tiår, fra eurokrisen begynte i 2010 og dyttet Hellas utfor stupet og truet Spania, Italia og Portugal med det samme, til den politiske splittelsen etter flyktningkrisen i 2015 og Storbritannias stadig utsatte utmelding. Samtidig som unionen knaker i sammenføyningene, skal innbyggerne i slutten av mai velge et nytt EU-parlament som i praksis har liten innvirkning på EUs politikk.

Når Storbritannia forsvinner vil maktbalansen i unionen også endres, ettersom britene trofast har støttet Tysklands økonomiske ortodoksi mot Frankrikes geopolitiske ambisjoner og vyer om EU som et større europeisk statsprosjekt. Brexit vil dermed kunne bli svanesangen for det som i dag, ifølge Wolfgang Streeck, i praksis er et liberalt imperium (se side «Imperiet rakner»). Streeck mener at EU i sin nåværende form først og fremst er en realisering av en nyliberal internasjonalisme, hvor de formelt sett suverene medlemslandene pålegges identiske lovverk – basert på det indre markedets fire friheter – for at markedene skal fungere. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Supportere mot regimet

Neste sak

En annen historie om merkantilismen

Mer Europa

Underlig fransk enighet

Vil Frankrikes progressive partier snart overta Tokyos Kina-politikk eller Washingtons Venezuela-politikk?

Belgias ansvar i Rwanda

Belgia styrte Rwanda fra 1920 til 1962, godt hjulpet av katolske misjonærer. Disse kolonisatorene innførte «etniske» hierarkier på bakgrunn av rasistisk ideologi og la med det grunnlaget for folkemordet på tutsiene.

Frankrikes godt bevarte hemmeligheter

En ny rapport om Frankrikes rolle i folkemordet i Rwanda, avslører at president François Mitterrand systematisk støttet hutuene og ignorerte varsler om et kommende folkemord. Men den fulle sannheten om Frankrikes rolle ligger fortsatt godt skjult i arkiver få forskere får tilgang til.

To verdener for bøndene i Bretagne

Presset av høye produksjonskrav stiger selvmordstallene blant franske bønder. Samtidig har noen bønder suksess med småskala økologisk produksjon, kortreist mat og direktesalg.

0 kr 0