Etiske problemer for Belgias alternative bank

Etter finanskrisen i 2008 har belgiske organisasjoner jobbet for å skape et nonprofitt-alternativ i banksektoren. Det har vist seg langt vanskeligere enn antatt.

Hovedkontoret til den statseide banken Belfius i Brussels. FOTO: WERNER LEROOY, SHUTTERSTOCK.

«La oss endre bankvesenet for godt», sto det med store bokstaver på skjermene til medlemmene under generalforsamlingen til NewB, Belgias nye «kooperative», «etiske» og «bærekraftige» bank, 21. november. På en scene rigget for anledningen inntok dagens direktør, Bernard Bayot, rollen som ordstyrer og introduserte bankens kommende administrerende direktør Thierry Smets. Den tidligere lederen for den private banken Puilaetco Dewaay la ikke skjul på at han var rørt: «Jeg kunne ikke få avslutte min karriere på en bedre måte enn å gi mine tretti år med erfaring til NewB.»

I en halvtime svarte de to på spørsmål fra medlemmene, hvor mange handlet om Smets’ karriere i det tradisjonelle bankvesenet. «For å lede en bank trengs det en svært høy ekspertise. Å ha vært leder for en nonprofitt-organisasjon eller et annet samvirkeselskap er bra, men ikke godt nok», uttalte Bayot. Etter den digitale generalforsamlingen fikk de tilliten til 96 prosent av de 1500 medlemmene som deltok. En tilnærmet enstemmig oppslutning som NewB snakker høyere om enn deltakelsen, som var langt lavere enn forventet. 9000 personer hadde svart på epost på spørsmålene i forkant av forrige generalforsamling i juni i fjor.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal