Diplomatisk iver fra Teheran til Beijing

Pakistan, India, Iran, Kina, Russland: Afghanistans naboland har ikke alle samme interesser, men alle jobber nå for å få på plass en samlingsregjering.

Russland har lenge hatt samtaler med Taliban. Her fra et møte i Moskva mellom Taliban-ledere og Russlands spesialrepresentant for Afghanistan, Zamir Kabulov, 28. mai 2019. Foto: Alexander Zemlianichenko, AP / NTB.

Hvis noen snakker sant, gi ham en hest, han vil trenge den for å komme seg unna», sier et afghansk ordtak. Da Joe Biden 14. april annonserte at USA skulle trekke alle sine styrker ut fra Afghanistan, sa han litt irritert om Doha-avtalen som Trump-administrasjonen inngikk i februar i fjor: «Det er kanskje ikke en avtale jeg ville ha forhandlet fram, men det er en avtale inngått av USAs regjering, og det betyr noe.»I avtalen ga Bidens forgjenger ikke bare etter for alle kravene til Taliban, han godtok også et avsnitt som forpliktet USA til å be FNs sikkerhetsråd om å godkjenne avtalen– noe som skjedde enstemmig 10. mars med resolusjon 2513.

Med både presidentens signatur og vedtaket i FNs sikkerhetsråd kunne ikke USA ombestemme seg. Dermed hadde Biden ikke annet valg enn å følge avtaleteksten til punkt og prikke. Det var nettopp det Taliban ønsket før de innledet sin imponerende territoriale gjenerobring. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0