Orbán på kollisjonskurs med EU

Ungarn utfordrer den europeiske enigheten om Ukraina. Statsminister Viktor Orbán fordømmer det russiske angrepet, men ønsker et kompromiss av ideologiske og innenrikspolitiske grunner.

desember 2022
Vladimir Putin og Viktor Orbán har blitt stadig bedre venner de siste årene, også etter den russiske annekteringen av Krim. Her fra et møte i 2015. Foto: Puzzlepix / REX / NTB.

Helt siden han kom tilbake til makten i 2010, har Viktor Orbán reist rundt i EUs utkanter for å holde liv i et opprør mot Brussel. «Vi, sentraleuropeere», utbasunerer han ofte i sine oppfordringer til folk i de tidligere «folkedemokratiene» om å vise fram sin forskjell og ikke la seg diktere av Brussel. I over et tiår har den ungarske statsministeren også gått inn for en diplomatisk «åpenhet mot øst» for å redusere den økonomiske avhengigheten av Vesten, og ikke minst for å «løsrive seg fra dogmene og ideologiene i Vest-Europa», det vil si fra det liberale demokratiet.

USAs manglende interesse for Sentral-Europa var i lang tid en velsignelse for Orbán, som mente Ungarn hadde mye å lære av USAs «rivaler» – Kina og Russland – for å bli en mer konkurransedyktig nasjon i globaliseringens tidsalder. Men etter 24. februar har den russiske invasjonen av Ukraina stokket om kortene. EU har sluttet rekker og stilt seg bak USA med det uttalte målet om å forsvare det liberale demokratiet. Det vil si alt den ungarske lederen ønsket å frigjøre seg fra. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal