Når barn får barn

Hvilke holdninger har de ulike vestlige landene til ungdom og seksualitet? Og hvilke følger får disse holdningene for antallet graviditeter blant unge jenter? Forskningen viser at det er de landene med mest restriktiv politikk som har flest unge mødre.

På tross av hva man kan få inntrykk av gjennom mediene, er antall ungdomsgraviditeter i de vestlige landene på vei ned. I følge en rapport utgitt av den franske trygdekassen CNAF,  har antall unge mødre mellom 15 og 19 år vært i konstant tilbakegang de siste 30 årene. Faktisk er det slik at svært unge jenter og deres partnere behersker sin fruktbarhet på en måte som kan sammenlignes med de voksnes, og venter med å sette barn til verden.

UNICEF bemerker likevel at «selv om antall ungdomsgraviditeter har gått ned, har oppfatningen av ungdomsgraviditet som et sosialt problem blitt sterkere.» To fenomener forklarer de offentlige myndighetenes bekymring: på den ene siden de vedvarende tabuene omkring ungdom og seksualitet, og på den andre siden den sosiale marginaliseringen av unge mødre og deres partnere, spesielt i de anglosaksiske landene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal