Hvad vil det sige at være menneske?

Filosofiens opgave er at studere mennesket som et normativt væsen, der kan påtage sig en rationel forpligtelse, mener den amerikanske filosof Robert Brandom.

Den amerikanske filosof Robert Brandom er netop blevet tildelt den prestigefyldte Mellon Distinguished Achievement Award på 1,5 million dollars. Ifølge The Mellon Foundation er han «en af de mest kreative filosoffer der arbejder inden for sprog- og bevidsthedsfilosofi idag». Brandom er professor i filosofi ved University of Pittsburgh. Hans foreløbige hovedværk er Making It Explicit fra 1994. Det er en mere end 600 sider lang diskussion centreret omkring et fundamentalt spørgsmål indenfor sprogfilosofien, nemlig hvordan vi skal forstå sproglig mening, dvs. det forhold at nogle af vores lyde er ord, der betyder noget. Brandoms svar på dette og andre filosofiske spørgsmål adskiller sig fra mainstream amerikansk filosofi ved at det ikke blot trækker på den engelsksprogede, men også i høj grad på den tyske filosofiske tradition.

– Hvad er udgangspunktet for din analyse af sproglig mening i Making It Explicit? (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Antiterrorisme og demokrati

Neste sak

Det frie markedets eldorado

Mer Filosofi

Den mytologiske maskine

Mytens tvetydige rolle og indflydelse på kultur og samfund er tema for Furio Jesis hovedværk Germania segreta (1967). Den italienske forfatter så myten som både grusom og farlig, men også et poetisk og politisk erfaringsrum.

Uansvarlig optimisme

Kampanjene for å vekke folk og politikere med fakta, følelser og mørke framtidsscenarier har skapt en motkraft. Den nye anti-alarmismen benekter ikke klimaendringene. I stedet tilbyr den et vell av optimistiske argumenter for at vi er på rett kurs, og at det er klimatiltakene som er farlige.

Lyset efter Gud

Vi har afskaffet Gud og dernæst sjælen, tilbage er kun verden. Med After God har Peter Sloterdijk skrevet en moderne historie om sjælens mutationer og mulige genkomst i en sekulariseret og artificiel maskinalder.

Skogens gåtefulle verden

Lever skogen? Hva føler trærne? I et århundre har miljøbekymringer gitt opphav til slike spørsmål i populærvitenskapelige bøker. Hvor leder denne tilnærmingen?

0 kr 0