Karzai uten kontroll

Tre år etter Taliban-regimets fall preges Afghanistan fortsatt av kaos. Opiumsavlingene er større enn noensinne og lokale krigsherrer hersker i regionene.

Allerede i utkanten av Kabul er staten så godt som ikke-eksisterende. Her og utover i regionene opererer krigsherrene som eneveldige herskere. De krever inn skatt og nekter plent å iverksette regjeringens direktiver. Selv inne i hovedstaden er det ikke lett å vite hvem som egentlig styrer: President Hamid Karzai og hans regjering? Eller USAs utsending, afghansk-amerikanske Zalmay Khalizad? Eller de internasjonale troppene som med sine 6000 soldater dekker byen på kryss og tvers?

Den mest velstående delen av byen, ambassadestrøket, er «bunkerisert». USA har her lagt beslag på den største gaten i Kabul, og reiser en enorm bygning som skal huse CIA. Villaene i området, som under Taliban-regimet ble solgt for et titalls tusen dollar, har i løpet av to år økt tusen ganger i pris. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Å leve i det arabiske språket

Default thumbnail
Neste sak

Adjø til Jacques Derrida

Andre saker om Afghanistan

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.