Storbritannia

Bundet av arven fra Thatcher

5. mai går britene til valg, og vil sannsynligvis gi Tony Blair en siste periode som britisk statsminister. Populariteten hans er sterkt svekket etter invasjonen i Irak og sosiale angrep fra regjeringen. Men han har allerede gjennomført sin politiske revolusjon

Posted on

Fra 1997 kom en bølge av sosialdemokratiske regjeringer til makten i Europa. Tony Blairs New Labour-regjering er en av de få som har overlevd. I 2001 ble han gjenvalgt med et overveldende flertall. Hva er forklaringen på Blairs suksess? Og viser den at andre sosialdemokratiske partier i Europa bør følge New Labours eksempel, hvis de vil lykkes?

Margaret Thatchers «modernisering» av landet i perioden 1979–1990 var preget av klassehevn. På 80-tallet, da mer enn tre millioner briter var arbeidsløse, førte «jernkvinnen» en ultraliberal politikk som tilintetgjorde all motstand i fagforeningene og avregulerte finanssektoren. Hun privatiserte flere offentlige sektorer, solgte en stor andel av de offentlige boligene for å oppmuntre «folkekapitalismen» blant småsparere og børsinvestorer, og lot med vilje industrien forfalle. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver