Bundet av arven fra Thatcher

5. mai går britene til valg, og vil sannsynligvis gi Tony Blair en siste periode som britisk statsminister. Populariteten hans er sterkt svekket etter invasjonen i Irak og sosiale angrep fra regjeringen. Men han har allerede gjennomført sin politiske revolusjon

Fra 1997 kom en bølge av sosialdemokratiske regjeringer til makten i Europa. Tony Blairs New Labour-regjering er en av de få som har overlevd. I 2001 ble han gjenvalgt med et overveldende flertall. Hva er forklaringen på Blairs suksess? Og viser den at andre sosialdemokratiske partier i Europa bør følge New Labours eksempel, hvis de vil lykkes?

Margaret Thatchers «modernisering» av landet i perioden 1979–1990 var preget av klassehevn. På 80-tallet, da mer enn tre millioner briter var arbeidsløse, førte «jernkvinnen» en ultraliberal politikk som tilintetgjorde all motstand i fagforeningene og avregulerte finanssektoren. Hun privatiserte flere offentlige sektorer, solgte en stor andel av de offentlige boligene for å oppmuntre «folkekapitalismen» blant småsparere og børsinvestorer, og lot med vilje industrien forfalle. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Realpolitikkens hverdagshelter

Default thumbnail
Neste sak

Etter «sedertrerevolusjonen»

Andre saker om Storbritannia

Britisk EU-joker

Mens Boris Johnsons konservative parti vil forlate EU og Jeremy Corbyns Labour

0 kr 0