Den sosialøkonomiske muren

Fra New Orleans viste de mest sjokkerende påstandene i media seg å være usanne. Men rapportene hadde materiell effekt.

Ifølge en velkjent antropologisk anekdote svarer «de primitive», som vi tillegger en viss overtro, benektende på spørsmålet om de tror at de stammer fra for eksempel fisker eller fugler: «Selvfølgelig ikke! Vi er ikke dumme! Men vi er blitt fortalt at forfedrene våre faktisk trodde på det...»

De gamle overfører sin tro til de unge. Gjør ikke vi det samme med våre barn? Vi lærer de yngste om julenissen, siden de formodentlig tror på han – og vi vil ikke skuffe dem. De later som om de tror på han for ikke å skuffe oss. (Vi beholder vår tro på naiviteten, og de beholder presangene..) (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Når alle illusjoner drukner

Neste sak

Det sosiale Europas hjerte

Mer Kommentar

Etter pandemien

Åpenbart må fossil energi skrotes for å unngå en løpsk global oppvarming, men miljøkrisen krever noe annet enn bare en grønn New Deal.

Fra bedøvende konsensus til lukrativ dissens

Den gylne middelvei selger ikke lenger. Tidligere levde den moderate pressen av annonseinntekter og forsøkte å nå ut så bredt som mulig. Nå må mediene kapre et mer engasjert og kravstort publikum.

Avtalen i Samara

Koronaepidemien tvinger brutalt på oss erkjennelsen av at den klassiske definisjonen av samfunnet – som menneskene seg imellom – ikke lenger gir mening.

Filmisk dagbog fra en tid med virus

Film, tv-serier og andre værker fra fiktionens verden kommer os konstant i møde i denne tid. De lægger sig som et ekstra lag over en virkelighed, der pludselig synes skræmmende fiktionaliseret.

La hundre WikiLeaks blomstre

Julian Assange har ikke spionert på folket for de som sitter med makten, han har spionert på de med makten for folket. Det er grunnen til at bare vi, folket, kan hjelpe ham nå.

0 kr 0