Den sosialøkonomiske muren

Fra New Orleans viste de mest sjokkerende påstandene i media seg å være usanne. Men rapportene hadde materiell effekt.

Ifølge en velkjent antropologisk anekdote svarer «de primitive», som vi tillegger en viss overtro, benektende på spørsmålet om de tror at de stammer fra for eksempel fisker eller fugler: «Selvfølgelig ikke! Vi er ikke dumme! Men vi er blitt fortalt at forfedrene våre faktisk trodde på det...»

De gamle overfører sin tro til de unge. Gjør ikke vi det samme med våre barn? Vi lærer de yngste om julenissen, siden de formodentlig tror på han – og vi vil ikke skuffe dem. De later som om de tror på han for ikke å skuffe oss. (Vi beholder vår tro på naiviteten, og de beholder presangene..) (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Når alle illusjoner drukner

Default thumbnail
Neste sak

Det sosiale Europas hjerte

Andre saker om Kommentar

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.