To viktige bøker om amerikansk militarisme

Disse to bøkene bringer viktige – om enn fragmentariske – sosiologiske og historiske oppklaringer om USAs nåværende ekspansjonisme.

desember 2005

I 1914 kastet hundretusener av franskmenn, engelskmenn og tyskere, samt hundretusener av soldater fra andre nasjoner, seg inn i en katastrofal krig. I Paris så vel som i Berlin ble krigsutbruddet hyllet av demonstrasjoner preget av patriotisk glød og innbitt nasjonalisme. Politikere og redaktører overgikk hverandre i hyllesten til de militære, og fremstilte krigen i et romantisk og heroisk lys.

Fire år senere lå Europa i ruiner. Men som vi vet, måtte det et enda større blodbad til for å stanse de europeiske landenes militarisme og nasjonalistiske mareritt. Andre verdenskrig klarte likevel ikke å uttømme seierherrenes krigsetos fullstendig. Det viser de brutale krigene og undertrykkingen i koloniene – blant annet i Algerie, Indokina og Kenya. Men de europeiske imperienes fall ble til slutt uunngåelig og Europa måtte gi slipp på sin posisjon som verdens midtpunkt. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal