To viktige bøker om amerikansk militarisme

Disse to bøkene bringer viktige – om enn fragmentariske – sosiologiske og historiske oppklaringer om USAs nåværende ekspansjonisme.

I 1914 kastet hundretusener av franskmenn, engelskmenn og tyskere, samt hundretusener av soldater fra andre nasjoner, seg inn i en katastrofal krig. I Paris så vel som i Berlin ble krigsutbruddet hyllet av demonstrasjoner preget av patriotisk glød og innbitt nasjonalisme. Politikere og redaktører overgikk hverandre i hyllesten til de militære, og fremstilte krigen i et romantisk og heroisk lys.

Fire år senere lå Europa i ruiner. Men som vi vet, måtte det et enda større blodbad til for å stanse de europeiske landenes militarisme og nasjonalistiske mareritt. Andre verdenskrig klarte likevel ikke å uttømme seierherrenes krigsetos fullstendig. Det viser de brutale krigene og undertrykkingen i koloniene – blant annet i Algerie, Indokina og Kenya. Men de europeiske imperienes fall ble til slutt uunngåelig og Europa måtte gi slipp på sin posisjon som verdens midtpunkt. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Den sosialøkonomiske muren

Default thumbnail
Neste sak

Revolusjonens musikanter

Andre saker om Litteratur

Gud i en kakerlak

Den brasiliansk-jødiske forfatter Clarice Lispector var en stemme så anderledes at ingen kunne placere hende. Hendes

Den hellige klovn

I både skrift og billede søgte den franske digter og maler Henri Michaux en idé om

Hinsides reparasjon

Hva ville skjedd hvis Alan Turing ikke begikk selvmord, Storbritannia tapte Falklandskrigen og roboter kunne forelske

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.