/

Overvektige Bernard-Henri Lévy

Atlantic Monthly hadde fylt opp avtaleboka hans med et helt menasjeri av tegneseriefigurer, eksentrikere og folk som går for å være intellektuelle i dette landet. Bernard-Henri Lévy er flink til å beskrive, men ikke til å forklare. Han har et skarpt øye for interiører og møbler, og ble sjokkert av Samuel Huntingtons syn på meksikansk innvandring.

Alexis de Tocqueville kom til Amerika i 1831 med et viktig politisk oppdrag. Demokratiske likhetsprinsipper hadde fått fotfeste i Amerika, med mindre katastrofale konsekvenser for individuell frihet enn andre steder i verden. Den franske historikeren ville finne ut hvordan amerikanerne hadde fått dette til. 173 år senere reiser Bernard-Henri Lévy i Tocquevilles fotspor og dokumenterer det i boka American Vertigo: Travels in Tocqueville's Footsteps.

I motsetning til Tocqueville er ikke Lévy på noe viktig politisk oppdrag. Han er utsendt av tidsskriftet Atlantic Monthly. Oppdragsgiverne har skaffet ham en bil med sjåfør, og fylt opp avtaleboka hans med et helt menasjeri av tegneseriefigurer, eksentrikere og folk som går for å være intellektuelle i dette landet. Lévy ender opp med en tekst som er like springende som forgjengerens, men uten sistnevntes poesi, psykologiske innsikt og sosiologiske raffinement. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Noen problemer med samtidskunsten

Default thumbnail
Neste sak

Små ustabile stillehavsstater

Andre saker om Litteratur

Hinsides reparasjon

Hva ville skjedd hvis Alan Turing ikke begikk selvmord, Storbritannia tapte Falklandskrigen

0 kr 0