En interkontinental møteplass

Det fjerde Europeiske sosiale forum skal arrangeres i Athen fra 3. til 7. mai. De sosiale foraenes mangfold er også deres store styrke. De besitter en betydelig geografisk, sektoriell, organisatorisk og ideologisk kapital.

mai 2006

I likhet med Verdens sosiale forum (WSF), er de kontinentale,1 nasjonale og tematiske sosiale foraene alle møtesteder for ideutveksling mellom individer som, slik det heter i prinsippcharteret fra Porto Alegre,2 er «mot nyliberalismen, mot kapitalens verdensdominans og mot enhver form for imperialisme, og som søker å bygge et planetært samfunn med mennesket i sentrum».

Et kvart århundre etter utarbeidelsen av «Washington-konsensusen»,3 og femten år etter Berlinmurens fall, samles motstanden i stadig større grad i protest mot de globale organisasjonene der store avgjørelser tas: Verdens handelsorganisasjon (WTO), Verdensbanken, Det internasjonale pengefondet (IMF), G-8, Europeiske råd, amerikanske toppmøter, Verdens økonomiske forum i Davos. I desember 1999 var Seattle på et vis motstandens støpeform. Og med Porto Alegre4 i januar 2001, kom Verdens sosiale forum, en interkontinental møteplass der denne motstanden kunne koordineres. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal