Russland

Russlands livsfarlige yrke

Russland er verdens tredje mest livsfarlige land for journalister. Russiske journalister som ikke orker å risikere trusler, bortføring eller død, driver med utstrakt selvsensur. Redaktørene kontrollerer innholdet i alle tekster. Avisene er avhengig av den statlig kontrollerte distribusjonen. I den mer gjenstridige avisen Novaja Gazeta, der Anna Politkovskaja jobbet, har nå fem kolleger blitt drept. De er herdede pressefolk. ? Vi har ikke tenkt å holde oss borte fra Tsjetsjenia, sier de i avisen.

Posted onRussland er verdens tredje mest livsfarlige land for journalister, rett etter Irak og Algerie. Det viser en fersk rapport fra den uavhengige internasjonale Komitéen for beskyttelse av journalister, (CPJ), med hovedsete i New York. Rapporten Deadly News, offentliggjort 20. september i år, et par uker før drapet på Anna Politkovskaja, oppgir 42 journalister drept i Russland siden 1992. De fleste ble likvidert i leiemordstil. Svært få av sakene er oppklart.


CPJ fordømmer også i sterke ordelag en russisk domsavgjørelse 13. oktober i år, som satte en stopp for den frivillige menneskerettighetsorganisasjonen Den russisk-tsjetjenske venneforeningen i Niznij Novgorod, sør-øst for Moskva. Denne foreningen publiserte bl.a. nettavisen Pravo-Zashchita (Rettsvern), som ifølge CPJ var en av de svært få pålitelige nyhetskildene om Tsjetsjenia. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver