Vietnamkrigens forbrytelser på film

Vietnamkrigen er et av de kapitlene i USAs nyere historie som har satt dypest spor i det amerikanske samfunn. Fra og med slutten av 60-tallet begynte uavhengige filmskapere å lage politiske dokumentarfilmer for å avsløre grusomhetene og forbrytelsene som USAs krigføring i Vietnam førte til. De var blant de første til å framlegge Vietnamkrigen råskap. Eksempelvis viste filmen Winter Soldier hvor dypt traumatisert USA var av konflikten. Her forteller soldatene om grusomhetene de begikk så snart de var forvandlet til roboterVietnamkrigen varte i 14 år, fra 1961 til 1975. Frigjøringsfronten i Sør-Vietnam ble dannet 20. desember 1960, omlag seks uker etter at John F. Kennedy var blitt valgt til president i USA. Tidlig året etter kastet han Spesialstyrkene (Special Forces) inn i konflikten, stikk i strid med Genève-avtalen av 1954. Så kom opptrappingen vedtatt av Lydon B. Johnson på slutten av 60-tallet, med bombingen av Nord-Vietnam, og da spesielt av Hanoi. Deretter fulgte «vietnamiseringen» av krigen satt i scene av Richard Nixon. Omsider kollapset den proamerikanske regjeringen i Saigon og dens hær 30. april 1975.


Konflikten fikk bredere dekning på fjernsyn enn noe annet tema i amerikanske fjernsynsnyheters historie. I 1976 gjennomførte sosiologen George Bayley1 en svært grundig studie av hvordan de tre store amerikanske fjernsynskanalene (ABC, CBS og NBC) framstilte krigen i perioden 1965-1970. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Russlands livsfarlige yrke

Neste sak

Den «nye britiske filmen»

Mer Film

Den enlige mor og huset

Herself er en sympatisk beretning om en enlig mors kamp, funderet i en virkelig boligkrise i samtidens Dublin, hvor hen ved ti tusind mennesker kæmper med at finde en varig bolig.

Usjarmerende diskresjon

Noen har filmet noe og sendt det videre. Overgrepet blir ikke spesifisert som en voldtekt. Likevel er det åpenbart rape revenge-motivet som driver Emerald Fennells debutfilm, der subsjangeren har fått en tidsmessig oppgradering av struktur og miljø.

Blikket rettet mod mennesket

Er man nysgerrig på mennesket i al sin mærkværdige mangfoldighed, er dokumentarfestivalen HUMAN i Oslo et godt sted at opholde sig.

Bakenfor pandemien

The Covid Diaries, videodagbøkene til fem unge mennesker i New York, kan sies å være en bagatell, men ikke desto mindre en sympatisk sådan.

Avkortet ungdomstid

François Ozons Sommeren '85 og HBO-serien It's a Sin tar oss tilbake til åttitallet og tidens vilkår for homofil kjærlighet. It's a Sin har dessuten aids på dagsorden, og viser hva den nifse sykdommen gjorde med liv, helse og omgangsform.

0 kr 0