Et venstre delt i to

Den franske venstresiden er splittet. På den ene siden finner vi et besvergende, nasjonalistisk, autoritært og arkaisk venstre. På den andre siden finner vi et realistisk, europeisk (eller «amerikansk»), demokratisk og moderne venstre.

«Jeg skjønte raskt», bemerker Michel Rocard, «at Mitterrand ga en ganske nøyaktig beskrivelse av virkeligheten da han sa: ’Det fins ikke noe Sosialistparti, bare venner av François Mitterrand.’» For presidenten var «helt fremmed for ethvert begrep om politiske formasjoner, ethvert begrep om politiske partier. «Å se PS er å tre inn i et ubønnhørlig univers som er svært lite preget av broderskap, hvor det utøves mye symbolsk vold, hvor det, skjult bak partitilhengernes «kameratskap», råder en moralsk kynisme,» bemerker Rémi Lefebvre og Frédéric Sawicki i den glimrende studien viet partiet, La société des socialistes (Sosialistenes samfunn), Editions Le Croquant, 2006.[/ref]

Pierre Mauroy beskriver hos presidenten han jobbet under «en forkjærlighet for 'kommando'-operasjoner. […] For å lykkes med en fornying av venstresiden trengte man ifølge ham ikke mer enn en vel hundre besluttsomme kvinner og menn som sto samlet og trodde på hverandre. Jeg følte meg rede til å være blant disse hundre!» (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Ødeleggelsen av Guernica

Neste sak

Valgkamp med følelser

Mer Frankrike

To verdener for bøndene i Bretagne

Presset av høye produksjonskrav stiger selvmordstallene blant franske bønder. Samtidig har noen bønder suksess med småskala økologisk produksjon, kortreist mat og direktesalg.

Frankrike outsourcer krigen i Sahel

Med en årlig kostnad på nær ti milliarder kroner forsøker Frankrike nå å få sine europeiske partnere til å engasjere seg i den franske militæroperasjonen i Sahel. Flere land har gått med på å sende styrker, men ikke uten å kreve noe i gjengjeld.

Landsbygdas revansj

Et hus med hage, langt unna storbyens kjas og mas. I Frankrike lar stadig flere byboere seg friste av tanken om et liv på landet i kjølvannet av koronapandemien. Det har fått mediene til å spå et løft for landsbygda. Men virkeligheten på bakken tilsier noe annet.

Pandemisk byutvikling

Mange hevder at storbyene nå vil oppleve fraflytting, men den demografiske nedgangen begynte faktisk før korona­pandemien.

Fransk markedsfeminisme

Emmanuel Macrons regjering har kuttet båndene til Frankrikes tradisjonelle kvinnebevegelse, for å favorisere gründerfeminisme og kvinnelige ledertalenter.

0 kr 0