Gitmo – The new rules of war

Gitmo stiller kanskje flere spørsmål enn den besvarer, men gjør det den kan i en verden hvor begreper blir satt på hodet og hvor sannheten prøver å tildekkes eller forties i et internasjonalt spill som skal styrke USAs hegemoni.

Dette er en svensk dokumentar om Guantanamo Bay av Tarek Saleh og Erik Gandini, filmskaperne bak den mye omtalte filmen Surplus. Saleh og Gandini drar til Cuba for å finne ut hva som egentlig skjer på Guantanamobasen, og dokumentaren har blitt en imponerende jakt på svar.

Det viser seg at leiren organiserer omvisning hver onsdag. Du kan overnatte der for 12 dollar og ta del av de samme fritidsaktivitetene som de amerikanske soldatene. Guiden kjører de to journalistene rundt på anlegget og viser frem golf- og baseballbaner. Militærleiren fremstår som en mønsterleir. Guiden smiler stort sammen med flere av leirens utvalgte representanter og skryter av den høye standarden. Amerikanske soldater skal ikke mangle noe under tjenesten. I tillegg til en allerede eksisterende McDonalds, er det planer om å åpne en Kentucky Fried Chicken for ytterligere å forbedre forholdene for soldatenes. Guiden slår fast at USA er et demokratisk land og behandler fangene med all den verdighet de fortjener. Men hva betyr det? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Kunsten å forsvinne

Default thumbnail
Neste sak

Bare 2-3 prosent av sendeflaten

Andre saker om Film

Vi, de forsømte

Mafiaens virksomhet er en altfor velkjent fortelling. Den formelpregede dramatikken står alltid

0 kr 0