Kaste eller klasse?

Kastebegrepet er sentralt i Indias politikk. India vil inkludere individer med forskjellig sosial bakgrunn med kvoteordninger. I praksis er «klasse» blitt en omskrivning av «kaste» skapt under det britiske koloniveldet. Politikken bak kvoteordningene gjenspeiler mange uløste spenninger og problemer i indisk politikk.

Den første uken i april 2006 annonserte Indias Human Resource Development Minister at «kvoteordningene» for «andre tilbakesatte klasser» (Other Backward Classes, OBC) i føderalt finansierte utdannelsesinstitusjoner skulle utvides. Det kom en viss høyrøstet protest blant studenter, akademikere og andre deler av middelklassen. Men siden alle de politiske partiene for en sjelden gang var enige, ble det fort stille.

Dette stod i kontrast til situasjonen i 1990, da det oppstod omfattende og voldelige demonstrasjoner etter at statsminister V. P. Singh annonserte at stillinger i det offentlige skulle reserveres for OBC. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Et avgjørende valg

Default thumbnail
Neste sak

Oppkomlingene

Andre saker om India

Full kontroll

Etter valget har BJP absolutt flertall i det indiske parlamentet. Indias 17.

Bortenfor Bollywood

Mytologiske fortellinger og superhelter har lenge hersket i indiske tegneserier. Nå bytter

0 kr 0