Kaste eller klasse?

Kastebegrepet er sentralt i Indias politikk. India vil inkludere individer med forskjellig sosial bakgrunn med kvoteordninger. I praksis er «klasse» blitt en omskrivning av «kaste» skapt under det britiske koloniveldet. Politikken bak kvoteordningene gjenspeiler mange uløste spenninger og problemer i indisk politikk.

Den første uken i april 2006 annonserte Indias Human Resource Development Minister at «kvoteordningene» for «andre tilbakesatte klasser» (Other Backward Classes, OBC) i føderalt finansierte utdannelsesinstitusjoner skulle utvides. Det kom en viss høyrøstet protest blant studenter, akademikere og andre deler av middelklassen. Men siden alle de politiske partiene for en sjelden gang var enige, ble det fort stille.

Dette stod i kontrast til situasjonen i 1990, da det oppstod omfattende og voldelige demonstrasjoner etter at statsminister V. P. Singh annonserte at stillinger i det offentlige skulle reserveres for OBC. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0