Hold kjeft og syng!

Et historisk dokument om den omfattende mangel på demokratisk ånd hos mennesker som hevder de er for individuell frihet.

januar 2008



Med mer enn 30 millioner solgte album og 13 priser på Grammy Awards, er Dixie Chicks tidenes mestselgende kvinneband. I mars 2003, rett før invasjonen av Irak, var bandet på toppen av karrieren, og ute på verdensturné. Sangerinnen Natalie Maines var rystet over den enorme bølgen av antiamerikanske holdninger de møtte overalt i Europa. Under en konsert i London utbrøt hun spontant: «Vi har noe vi må fortelle dere: Vi er på deres side. Vi vil ikke ha noe av denne krigen, denne volden. Vi skjemmes over at USAs president kommer fra Texas [som musikerne i Dixie Chicks]». Det spørs om applausen fra publikum var verdt det, for vel tilbake i USA fikk Dixie Chicks virkelig svi for denne uttalelsen. Den ble klippet og manipulert av media i så stor grad at den til slutt ble et «sjokkerende» symbol på amerikansk antiamerikanisme. Høyrepolitikerne ville få bukt med all motstand, og kastet seg ut i en obskøn svertekampanje som var McCarthy-tiden verdig. Flere tusen countryradiostasjoner boikottet Dixie Chicks, som dermed raste nedover salgslistene. Høyreekstreme grupperinger med hodene fulle av Bush-propaganda bidro også i svertekampanjen. Snart raste konsertinntektene også. Stilt overfor trusselen om full ruin begynte Dixie Chicks virkelig å lure på hva som egentlig foregikk. Det hele nådde klimaks da Natalie Maines ble truet på livet.

Barbara Koople (to Oscar) og Cecilia Peck har laget en bemerkelsesverdig dokumentar, som viser konflikter mellom følelser og tøff virkelighet, og grensene mellom privatliv og livet som kjendis.1 Det er ingen fortellerstemme, bare observasjoner fra tre år av livet til gruppen og familiene deres. I tillegg til å ha stor filmatisk verdi er Shut Up & Sing – tittelen er den samme som selve hovedboken i svertekampanjen mot Dixie Chicks – et historisk dokument som vitner om omfattende mangel på demokratisk ånd hos mennesker som hevder de er for individuell frihet. Den sier også mye om hvordan musikk brukes politisk og hvordan det skrevne og talte ord tas imot i ytringsfrihetens land.

Jessie Emkic. Oversatt av G.U.

Fotnoter:
1 Barbara Kopple og Cécilia Peck, Shut Up & Sing, 2006, 93 min., production Cabin Creek films. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal