Servile rappere, opprørske rappere

Den franske kulturministeren skryter av den franske hiphop-kulturen. Har Sarkozys medsammensvorne tatt innover seg stemmene fra forstedene? På ingen måte. Kun de apolitiske trekkes fram, mens de samfunnskritiske må møte i retten. I motsetning til hva Sarkozy og co. sier, mangler ikke det franske forstadsopprøret stemmer.

«Når det dreier seg om saker som forstadsproblemer, nytter det ikke å snakke om partipolitikk. Det som må til er en republikansk samling, en Marshallplan for forstedene. Noen problemer kan bare ikke løses med partipolitikk.» Nei da, dette er ikke en tale fra han som under valgkampen i fjor sa han kom til å bli en president for alle franskmennene, og ikke bare de som stemte på ham. Disse ordene kommer fra Abd Al Malik, en fransk rapper og slammer av kongolesisk opprinnelse. Han mener det nå er på tide å ta av seg «smertesekken», altså kvitte seg med all bitterheten som har samlet seg opp i løpet av flere århundrer med grov undertrykking. Og slike kloke tanker, blandet med et snev av sufisme, tas selvfølgelig godt imot av mediene (både høyrevridde og venstrevridde)1 som trengte noen beroligende nyheter etter opptøyene i november 2005.

(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Det forente Middelhav?

Default thumbnail
Neste sak

Den Andre på innsiden

Andre saker om Frankrike

Kampen om vannet

Den offentlige driften av Frankrikes vannkraftressurser har lenge vært et gode for

0 kr 0