Haaretz’ ensomme kamp

I Palestina-konflikten reduserer israelske medier seg selv til ukritiske talspersoner for hæren. Et hederlig unntak finnes: avisen Haaretz.

«Vi må være mer aggressive [mot Hamas] … deres regjering må veltes.» Disse uttalelsene fra 14. mai 2008 kom verken fra en general eller en israelsk politiker, men fra Roni Daniel, militærkorrespondent i den nest største tv-kanalen. Med en gang det dreier seg om konflikten med de arabiske naboene, forvandles de israelske journalistene altfor ofte til talsmenn for det militære etablissementet.

I flere måneder har landets ledere, Tzipi Livni (Kadima) og Ehud Barak (den falske arbeiderpartimannen), kunngjort deres mål i Gaza: Utslette Hamas og gi motstanderen «en uforglemmelig lærepenge», uansett om det medfører massive ødeleggelser og omfattende menneskelige tap. Mediene har fortsatt å støtte denne strategien etter at angrepet startet, da de grusomme bildene av ødeleggelsene nådde tv-skjermer over hele verden – disse bildene nådde aldri de israelske tv-apparatene. Hver rettferdiggjøring fra hærens talspersoner ble gjentatt uten den minste kritikk, som når de hevdet bombingen av moskeer, skoler og sykehus skyldtes at det fantes våpen i området eller at palestinske snikskytere skjøt fra bygningene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0