Inkompetansens tidsalder

EU-kommisjonen har ett mål med skolegangen: å levere fleksibel arbeidskraft for å forsyne bedriftene med ufaglærte arbeidere.

EUS KOMMISSÆR for utdanning Androulla Vassiliou sitt syn på utdanning lar seg oppsummere i et par setninger: «å bedre kompetansene og muligheten til utdanning ved å fokusere på markedets behov», «å bidra til at EU holder tritt med den globaliserte konkurransen», «å ruste de unge for dagens arbeidsmarked», og «å imøtegå konsekvensene av den økonomiske krisen».

Denne oppfatningen deler hun med de fleste EU-toppene. De siste femten årene har de ment at skolens viktigste oppgave er å støtte markedet og at løsningen på problemene med arbeidsløshet og sosial ulikhet finnes i en bedre tilpasning mellom undervisningen og de økonomiske «behovene». (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Japan gjenoppdager gratis skolegang

Neste sak

Mer innovasjon for å drepe flere

Mer Arbeid

Verdenshandelens nye slaver

Flere hundre tusen sjøfolk er strandet på land eller til sjøs. For verdens regjeringer har handel vært viktigere enn sjøfolkenes helse. Nå frykter flere selskaper at handelsrutene skal kollapse.

«Vi holder deg i live»

31 prosent av amerikanske arbeidstakere har en såkalt ufaglært jobb. Jobbene er slitsomme, monotone og elendig betalt. Men i motsetning til mange jobber høyere oppe i yrkeshierarkiet gir de reelle bidrag til samfunnet.

Skyld på roboten

Siden begynnelsen av 2010-tallet har en stri strøm av rapporter spådd at minst en tredjedel av dagens jobber snart vil overtas av maskiner. Men en nærmere undersøkelse viser at automatiseringen så langt ikke har vært en suksess.

En verden på autopilot

Teknologiene som skulle frigjøre og avlaste oss gjør oss gradvis til slaver, argumenterer Bernard Stiegler i sin siste bok. Hva betyr kritisk tenkning i en tid der styringen stadig oftere er overlatt til automatiske systemer som er i ferd med å løpe løpsk?

0 kr 0