Israel spionerer på Europas e-poster og telefonsamtaler

Under dekke av å bekjempe terror har flere land bygd ut systemer for å overvåke internasjonal telekommunikasjon. Det største og mest kjente systemet er det amerikansk-britiske Echelon. Men den israelske lyttestasjonen Urim, etter all sannsynlighet verdens største, viser at Israel også har ørene på stilk.

En kort biltur fra fengselet i Beersheba, der flere hundre passasjerer fra Gaza-konvoien ble holdt fanget tidligere i år, finnes Israels største etterretningsanlegg. Basen, som har vært ukjent for omverdenen fram til nå, består av flere rader med parabolantenner som i det skjulte snapper opp telefonsamtaler, e-poster og annen telekommunikasjon mellom Midtøsten, Europa, Afrika og Asia.

Israels mektige posisjon i Midtøsten forbindes ofte med landets hær, atomvåpen og Mossads hemmelige operasjoner, for eksempel de som ble fanget opp av overvåkingskameraer i Dubai da Hamas-representanten Mahmoud al-Mabhoud ble likvidert tidligere i år. Men like viktige er landets evne til å fange opp elektronisk informasjon, for å overvåke regjeringer, internasjonale organisasjoner, utenlandske bedrifter, politiske bevegelser og individer. Den største delen av denne spioneringen skjer med utgangspunkt i dette anlegget i Negev-ørkenen.

Basen ligger rundt to kilometer nordøst for kibbutzen Urim i det sørlige Israel. Kilder i landets etterretningstjenester, med førstehånds kjenn-skap til basen, har gitt oss detaljer om hvor den befinner seg slik at alle som ønsker nå kan se den på Google Maps (bare søk etter «Urim, Israel»). Satellittbildene viser en stor sirkel i åkerlandskapet, et sikkert tegn på en base for signaletterretning (den runde retningsfinnende antennen brukes til å overvåke skipstrafikk). Ved siden av ligger det lange rader av parabolantenner i forskjellige størrelser, sammen med klynger av operasjonsbygninger og kaserner på begge sider av veien som leder til basen (Vei 2333). Ifølge kildene beskyttes anlegget av veisperringer, gjerder og hunder.


I LIKHET MED etterretningsbaser i USA og Storbritannia, ble basen i Urim bygd for flere tiår siden for å overvåke de internasjonale Intelsat-satellittene som videreformidler telefonsamtaler og annen telekommunikasjon mellom forskjellige land. Senere ble basen utvidet til å avlytte Inmarsat-satellittene som brukes til kommunikasjon mellom skip. Siden har den vokst raskt og fått stadig flere ører mot en rekke regionale satellitter. «Slik sett ligner basen på Echelon-stasjonene,» sier etterretningseksperten Duncan Campbell. Echelon er navnet på et nettverk av bakkestasjoner plassert verden over for å fange opp internasjonal satellittkommunikasjon, søke gjennom enorme mengder oppsnappede e-poster, fakser og telefonsamtaler i jakt på bestemte adresser, telefonnumre og nøkkelord, og å omdirigere beskjeder av interesse til etterretningstjenestene i de fem landene i den USA-ledede UKUSA-alliansen: USA, Storbritannia, Canada, Australia og New Zealand. Satellitt-telefonene Gazakonvoien brukte, som gikk via Inmarsat og andre satellitter, er enkle mål for høyteknologisk lytteutstyr av denne typen.

Kildene våre i Urim forteller om kraftige datamaskiner som er «programmert til å oppdage bestemte ord og telefonnummer» i strømmen av telefonsamtaler, e-poster og datakommunikasjon. De oppsnappede beskjedene overføres til hovedkvarteret for den israelske signaletterretningen, som kun går under navnet «Enhet 8200», i byen Herzliya like nord for Tel Aviv. Her oversettes de og sendes videre til andre israelske forsvarsgrener, inkludert hæren og Mossad.

Enhet 8200 er det israelske motsvaret til British Government Communication Headquarters (GCHQ) og det amerikanske National Security Agency (NSA). Vestlige signaletterretningstjenester er svært ofte landenes største, men minst kjente etterretningsorganer, større enn langt mer kjente byråer som MI6 og CIA. Dette er sannsynligvis også tilfellet med Enhet 8200, sammenlignet med Mossad.


URIM-BASEN overvåker en rekke land, både venner og fiender. En tidligere vernepliktig analytiker i Enhet 8200 forteller at hun arbeidet full tid med å oversette oppfangede telefonsamtaler og e-poster fra engelsk og fransk til hebraisk. Det var «interessant» arbeid, å studere en mengde vanlige beskjeder i jakt på gullkorn. Hennes avdeling avlyttet for det meste «diplomatisk trafikk og andre utenlandske signaler». De brukte også mye tid på å søke gjennom nettsteder.

Våre kilder forteller at Urim-basen er sentrum for et elektronisk spionnettverk som inkluderer avlytting av undersjøiske kabler (særlig kablene under Middelhavet som forbinder Israel til Europa via Sicilia) og skjulte avlyttingsstasjoner i israelske ambassader. Enhet 8200, som offisielt er en del av den israelske hæren, har også hemmelige overvåkningsenheter i de palestinske territoriene og besitter Gulfstream-fly med signalovervåkningsutstyr.

Satellittfoto av basen viser rundt tretti avlyttingsantenner, hver av dem er innrettet på de ulike geostasjonære kommunikasjonssatellitter som sitter i ro over ekvator, i en bue som strekker seg fra Det indiske hav til Atlanterhavet. Offisielle lister for dette området av himmelhvelvingen viser at mange blir brukt til satellitt-tv, et uinteressant mål for et spionanlegg. Tretti parabolantenner betyr dermed at de fleste andre satellittene som er synlige fra Israel er sannsynlige mål: vesteuropeiske, arabiske og asiatiske satellitter, så vel som de internasjonale Intelsat- og Inmarsat-satellittene.

Å overvåke tretti satellitter samtidig er spionasje i stor skala. Den eneste avlyttingsstasjonen på samme størrelse er den amerikanske basen i Menwith Hill i britiske Yorkshire. Satellittbilder fra Google viser 29 parabolantenner i Menwith Hill.

Andre vestlige baser for signaletterretning er også synlige på Google Maps: en stor NSA-base et par kilometer nordvest for den tyske byen Bad Aibling (søk etter «Mietraching»); en annen NSA-base på øya Diego Garcia med en håndfull parabolantenner og en rund antenne nordvest for en flybase med B-52 bombefly synlig parkert ved siden av rullebanene (søk etter «British Indian Ocean Territory»); og den britiske basen som er synlig på toppen av sjøklippene i Cornwall, med rundt tjue avlyttingsantenner (søk etter «Morwenstow»).

Basene i Morwenstow og Bad Aibling har vært kjente siden 1980-tallet da de dukket opp i nyhetssaker og dokumentarer. Menwith Hill-basen, med dens ikoniske silhuett av dystre kald krig-aktige radomer, har vært et stridstema i mange år. Men Israels minst like store og kraftige elektroniske spioninstallasjon har vært ukjent inntil nå.

Oversatt av R.N.
(…)

september 2010

En kort biltur fra fengselet i Beersheba, der flere hundre passasjerer fra Gaza-konvoien ble holdt fanget tidligere i år, finnes Israels største etterretningsanlegg. Basen, som har vært ukjent for omverdenen fram til nå, består av flere rader med parabolantenner som i det skjulte snapper opp telefonsamtaler, e-poster og annen telekommunikasjon mellom Midtøsten, Europa, Afrika og Asia.

Israels mektige posisjon i Midtøsten forbindes ofte med landets hær, atomvåpen og Mossads hemmelige operasjoner, for eksempel de som ble fanget opp av overvåkingskameraer i Dubai da Hamas-representanten Mahmoud al-Mabhoud ble likvidert tidligere i år. Men like viktige er landets evne til å fange opp elektronisk informasjon, for å overvåke regjeringer, internasjonale organisasjoner, utenlandske bedrifter, politiske bevegelser og individer. Den største delen av denne spioneringen skjer med utgangspunkt i dette anlegget i Negev-ørkenen.

Basen ligger rundt to kilometer nordøst for kibbutzen Urim i det sørlige Israel. Kilder i landets etterretningstjenester, med førstehånds kjenn-skap til basen, har gitt oss detaljer om hvor den befinner seg slik at alle som ønsker nå kan se den på Google Maps (bare søk etter «Urim, Israel»). Satellittbildene viser en stor sirkel i åkerlandskapet, et sikkert tegn på en base for signaletterretning (den runde retningsfinnende antennen brukes til å overvåke skipstrafikk). Ved siden av ligger det lange rader av parabolantenner i forskjellige størrelser, sammen med klynger av operasjonsbygninger og kaserner på begge sider av veien som leder til basen (Vei 2333). Ifølge kildene beskyttes anlegget av veisperringer, gjerder og hunder.


I LIKHET MED etterretningsbaser i USA og Storbritannia, ble basen i Urim bygd for flere tiår siden for å overvåke de internasjonale Intelsat-satellittene som videreformidler telefonsamtaler og annen telekommunikasjon mellom forskjellige land. Senere ble basen utvidet til å avlytte Inmarsat-satellittene som brukes til kommunikasjon mellom skip. Siden har den vokst raskt og fått stadig flere ører mot en rekke regionale satellitter. «Slik sett ligner basen på Echelon-stasjonene,» sier etterretningseksperten Duncan Campbell. Echelon er navnet på et nettverk av bakkestasjoner plassert verden over for å fange opp internasjonal satellittkommunikasjon, søke gjennom enorme mengder oppsnappede e-poster, fakser og telefonsamtaler i jakt på bestemte adresser, telefonnumre og nøkkelord, og å omdirigere beskjeder av interesse til etterretningstjenestene i de fem landene i den USA-ledede UKUSA-alliansen: USA, Storbritannia, Canada, Australia og New Zealand. Satellitt-telefonene Gazakonvoien brukte, som gikk via Inmarsat og andre satellitter, er enkle mål for høyteknologisk lytteutstyr av denne typen.

Kildene våre i Urim forteller om kraftige datamaskiner som er «programmert til å oppdage bestemte ord og telefonnummer» i strømmen av telefonsamtaler, e-poster og datakommunikasjon. De oppsnappede beskjedene overføres til hovedkvarteret for den israelske signaletterretningen, som kun går under navnet «Enhet 8200», i byen Herzliya like nord for Tel Aviv. Her oversettes de og sendes videre til andre israelske forsvarsgrener, inkludert hæren og Mossad.

Enhet 8200 er det israelske motsvaret til British Government Communication Headquarters (GCHQ) og det amerikanske National Security Agency (NSA). Vestlige signaletterretningstjenester er svært ofte landenes største, men minst kjente etterretningsorganer, større enn langt mer kjente byråer som MI6 og CIA. Dette er sannsynligvis også tilfellet med Enhet 8200, sammenlignet med Mossad.


URIM-BASEN overvåker en rekke land, både venner og fiender. En tidligere vernepliktig analytiker i Enhet 8200 forteller at hun arbeidet full tid med å oversette oppfangede telefonsamtaler og e-poster fra engelsk og fransk til hebraisk. Det var «interessant» arbeid, å studere en mengde vanlige beskjeder i jakt på gullkorn. Hennes avdeling avlyttet for det meste «diplomatisk trafikk og andre utenlandske signaler». De brukte også mye tid på å søke gjennom nettsteder.

Våre kilder forteller at Urim-basen er sentrum for et elektronisk spionnettverk som inkluderer avlytting av undersjøiske kabler (særlig kablene under Middelhavet som forbinder Israel til Europa via Sicilia) og skjulte avlyttingsstasjoner i israelske ambassader. Enhet 8200, som offisielt er en del av den israelske hæren, har også hemmelige overvåkningsenheter i de palestinske territoriene og besitter Gulfstream-fly med signalovervåkningsutstyr.

Satellittfoto av basen viser rundt tretti avlyttingsantenner, hver av dem er innrettet på de ulike geostasjonære kommunikasjonssatellitter som sitter i ro over ekvator, i en bue som strekker seg fra Det indiske hav til Atlanterhavet. Offisielle lister for dette området av himmelhvelvingen viser at mange blir brukt til satellitt-tv, et uinteressant mål for et spionanlegg. Tretti parabolantenner betyr dermed at de fleste andre satellittene som er synlige fra Israel er sannsynlige mål: vesteuropeiske, arabiske og asiatiske satellitter, så vel som de internasjonale Intelsat- og Inmarsat-satellittene.

Å overvåke tretti satellitter samtidig er spionasje i stor skala. Den eneste avlyttingsstasjonen på samme størrelse er den amerikanske basen i Menwith Hill i britiske Yorkshire. Satellittbilder fra Google viser 29 parabolantenner i Menwith Hill.

Andre vestlige baser for signaletterretning er også synlige på Google Maps: en stor NSA-base et par kilometer nordvest for den tyske byen Bad Aibling (søk etter «Mietraching»); en annen NSA-base på øya Diego Garcia med en håndfull parabolantenner og en rund antenne nordvest for en flybase med B-52 bombefly synlig parkert ved siden av rullebanene (søk etter «British Indian Ocean Territory»); og den britiske basen som er synlig på toppen av sjøklippene i Cornwall, med rundt tjue avlyttingsantenner (søk etter «Morwenstow»).

Basene i Morwenstow og Bad Aibling har vært kjente siden 1980-tallet da de dukket opp i nyhetssaker og dokumentarer. Menwith Hill-basen, med dens ikoniske silhuett av dystre kald krig-aktige radomer, har vært et stridstema i mange år. Men Israels minst like store og kraftige elektroniske spioninstallasjon har vært ukjent inntil nå.

Oversatt av R.N.

(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal