Kairos – revolusjonens øyeblikk

Kairo i august, et halvår etter starten på den egyptiske revolusjon.

Når man ankommer flyplassen i Kairo, sier man ikke ja til en mann ved bagasjebåndet. Jeg sier nei tre ganger, når han spør om jeg trenger taxi til sentrum. Men jeg er sliten, og lurer på hva det koster. 25 euro, eller 20 euro for en mindre bil. Han er statens representant, står det på kortet han viser meg, dessuten peker han mot en tavle med priser. Hvis jeg skal ta buss må jeg gå til en annen terminal, sier han. Jeg pruter, han godtar 15 euro. Jeg blir ført opp en etasje, hvor vi venter i ti minutter på en bil. Fyren ber meg betale direkte til ham, men jeg nekter – jeg vil betale bilens sjåfør når vi er framme. Utenfor havner jeg i en privatbil. Jeg ber sjåføren umiddelbart slippe meg av når han krever 25 euro, men han godtar så de avtalte 15. Han kjører som en villmann innover mot byen med åpne vinduer i 40 graders varme. Jeg ber til Allah om at vi kommer fram – for ikke bare skal han først fram i full fart, han fingrer også ved rattet med en liten mobiltelefon som stadig kobler ut, mens han skriker høyt til en eller annen i den andre enden. Endelig framme ved det gamle bornerte Hotel Windsor, ber han om egyptiske pund, siden han ikke kan veksle. Jeg nekter da jeg skjønner han prøver seg igjen, og ber vakten foran hotellet om hjelp til å betale i lokal valuta. Taxien drar så videre – det er bare det at vakten la ut pund tilsvarende 25 euro. I resepsjonen fortelles det at prisen normalt er 10 euro. Vel vel, jeg er framme.

JEG SKAL DRIVE RESEARCH for min nye film om den arabiske våren. På vei fra Universitet i Kairo et par dager senere, møter jeg en vennlig fyr på vei til Tahrir-plassen – selveste revolusjonsplassen. Han er kunststudent på universitetet, om sommeren driver han malerkurs – han var dessuten med og demonstrerte fra dag én. Vi slår av en prat. Han virker ærlig, så jeg rusler med til vennene hans. Jeg blir invitert til å spise med ham og familien, i deres kunstbutikk. Familien på bakrommet viser seg å være fem karer i tyveårene, men maten er god, med kylling, tomatpasta og egyptiske lefser – det er dagens første måltid pga ramadan. De forsyner meg med juice, snakker om at vennskap betyr alt. Jeg får en gave, et maleri malt på papyrus. Er de virkelig så gavmilde her? Jeg sier bildet passer for min datter, så maler de på hennes navn både i hieroglyfer og på arabisk. Et par grønne pikesko i hyllen bak tenker jeg kan kjøpes i gjengjeld for denne gjestfriheten. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Penge- og medievalgkomplekset

Default thumbnail
Neste sak

No Future – trop tard

Andre saker om Dokumentar

Konspiranoia nå igjen?

HBO-dokumentaren Kill Chain presenterer muligheten for at valgresultatene i flere amerikanske valgkretser kan ha blitt fordreid

Utvidelse av offersonen

I skjulte og fjerne soner blir naturens framtid ofret nesten uten reaksjoner fra verdenssamfunnet. Nye dokumentarer

Wisemans hverdagsepos

Over et halvt århundre har den amerikanske filmskaperen og samtidskronikøren Frederick Wiseman dokumentert de sentrale samfunnsinstitusjonene

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.