Verdens beste

Siden 1952 har filmtidsskriftet Sight & Sound hvert tiende år kåret tidenes beste filmer. En slik kanonisering kan være nødvendig for å unngå at vi blir rene konsumenter av nye filmer, men klarer den å holde kontakt med filmhistoriens forskjellige etapper og skille klinten fra hveten? I 2012 bringer tidsskriftet resultatet av 2000-tallets andre avstemning.

Filmtidsskriftet Sight & Sounds tiårlige avstemning om verdens beste filmer noensinne, er unik. Langt over hundre av de mest profilerte filmkritikerne – og fra 1992 også regissørene – fra store deler av verden deltar. Sight & Sound har eksistert i snart 80 år, med andre ord siden lydfilmens barndom. Det nystartede British Film Institute (BFI) overtok driften i 1934. Sight & Sound var helt til 1990-tallet et kvartalstidsskrift, men etter at BFI la ned Monthly Film Bulletin i 1991, har Sight & Sound vært et månedsmagasin som anmelder de aller fleste filmer som blir satt opp på britiske kinoer (samt video/DVD). Lærerikt, grundig og nøyaktig. Det er til Sight & Sound man skal gå hvis man er ute etter en aktuell films fullstendige cast and crew. Magasinet har også en rekke dybdeloddende bakgrunnsartikler, det siste året ikke minst en serie som forbereder magasinets neste tiårsavstemning, i 2012.

Hvert tiende år siden 1952 har Sight & Sound spurt et stort antall kritikere (rundt 150) om hvilke filmer de synes er de beste i hele filmhistorien. 2012-avstemningen blir således den sjuende. Hver kritiker leverer en Topp ti-liste. En rekke filmer går igjen på mange kritikeres preferanselister, men ulikhetene er også markante. Ved hittil siste avstemning, i 2002, var det således hele 885 filmer som fikk en stemme eller flere. Sight & Sound oppgir alle filmer som blir stemt på, også hva de forskjellige kritikerne har stemt på og hvem som har stemt på den og den filmen. Fascinerende lesning for alle som er interessert i film og filmhistorie. Ingen norske kritikere er spurt i 2002, det sier vel sitt om Norges posisjon som filmnasjon, mens både Sverige, Danmark og Finland er representert. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Ensom bokser mot det filippinske oligarkiet

Neste sak

Den store grønne muren

Andre saker om Film

Det blodrøde Berlin

Burhan Qurbanis hypermoderne udgave af Berlin Alexanderplatz er en frapperende, frenetisk film, der med rød kulør

Dyster, gammel framtid

Gammelfuturistiske Flukten fra New York er restaurert for nypremiere. John Carpenters dystopi fra 1980 var del

Mesterverk pågår

David Finchers Mank viser oss manusforfatteren under arbeid med Citizen Kane, som skulle bli et av

0 kr 0