Merkelig maktbalanse

Kina vil passere USAs økonomi i løpet av tjue års tid. Mens Kina forurenser for at USA skal spare penger, kjøper Kina amerikanske statsobligasjoner slik at USA kan bruke gigantbeløp i Irak og Afghanistan. Å gjenopprette maktbalansen mellom de to landene vil bli en av de viktigste oppgavene i det kommende tiåret.

I løpet av det siste tiåret har Kinas BNP vokst ti ganger raskere enn USAs, fra over 1100 milliarder dollar i 2000 til 5880 milliarder i 2010. I samme periode har USAs BNP økt fra 10 000 milliarder til 14 600 milliarder. For øyeblikket ligger Kinas økonomi langt bak den amerikanske, men ekspertene spår at den vil ta igjen forspranget i løpet av tjue års tid.

Kina har alle kjennetegn til en kommende supermakt. I 2011 var landets forsvarsbudsjett på 91,7 milliarder dollar – 80 prosent høyere enn Japan og 200 prosent høyere enn India. Fra forholdet 1 til 20 i 2000, har spriket til USA nå kommet ned i 1 til 7. Selv om avstanden fremdeles er stor, har Kina det nest største forsvarsbudsjettet. Om USA fortsetter dagens innsparingspolitikk kan forskjellen minke ytterligere. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0